• Besmettelijk konijnvirus steekt de kop op

Besmettelijk konijnvirus steekt de kop op

Besmettelijk konijnvirus steekt de kop op

Zeer besmettelijk konijnenvirus steekt de kop op

Het zeer besmettelijke konijnenvirus RHD-2 steekt helaas de kop op, bij zowel wilde als gehouden konijnen. Patholoog en dierenarts bij het *DWHC, Jooske IJzer:  "We krijgen zelfs meldingen van mensen die tien hoog achter wonen en een ziek konijn hebben." Bij Omroep Gelderland legt ze uit wat de ziekte inhoudt en wat je als eigenaar kunt doen.

De eerste helft van 2022 kwamen er maar een paar meldingen over het virus binnen, maar inmiddels zijn het er wel vier tot zes per maand. Er zijn meerdere meldingen van dode, wilde konijnen, zegt het *Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), onderdeel van de vakgroep diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.

Ook in Gelderland gaan konijnen dood door het virus. "In de gemeente Bronckhorst zijn dieren gevonden in verregaande staat van ontbinding", zegt een woordvoerder. "Die lagen veraf verstopt in het bos. In Doetinchem zijn drie konijnen gevonden rond een boerderij. Uit Putten kwam zondag 27 november een enkele melding."

Er is dus een toename van het aantal zieke konijnen. Moeten liefhebbers van langoren zich zorgen maken? Daarover belde Omroep Gelderland met Jooske IJzer, die in een interview antwoorden op de meest gestelde vragen gaf.

Bescherming tegen deze ziekte

Op onze website vindt u ook informatie over deze én andere besmettelijke konijnen ziekten. Sinds het voorjaar 2020 is er een nieuw konijnenvaccin. Door eens per jaar uw konijn te laten vaccineren kunt u een hoop ellende besparen. Drie weken na de eerste toediening van dit drievoudig werkend konijnenvaccin is de immuniteit opgebouwd.
 

vaccinatie afspraak maken

Mocht uw konijn nog niet gevaccineerd zijn, dan kunt u hiervoor online of op werkdagen tussen 8 en 17 uur telefonisch een afspraak maken.