• Chip verplicht per 1 april 2013

Chip verplicht per 1 april 2013

Vanaf 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor honden. Het ministerie van Economische Zaken stelt deze wettelijke regeling in om het welzijn van honden te verbeteren en de malafide handel en fokkerij tegen te gaan.

Wat houdt deze regeling in?

Vanaf 1 april 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt en vervolgens binnen 8 weken geregistreerd worden. Ook als er sprake is van import moet de hond voorzien zijn van een chip en aangemeld worden. De eigenaar dient hierbij de adresgegevens en telefoonnummer te registreren bij een door de overheid erkende databank voor gezelschapsdieren. Met deze gegevens kunnen toezichthouders mogelijk illegale handel en fokkerij opsporen. Voor de rest van het leven van het dier, moeten alle veranderingen in de registratie binnen 14 dagen aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft.

Uw hond of kat nog niet gechipt?

Naar aanleiding van de chip- en registratieverplichting houdt De Graafschap Dierenartsen een chipactie! Tijdens de maand april kunt u voor slechts €25,- uw hond of kat laten chippen én registreren. Behalve dat de overheid middels deze regelgeving misstanden in de hondenhandel kan aanpakken, heeft het chippen en registreren ook voor u als baas een belangrijk voordeel. Bij vermissing kan uw dier weer sneller met u herenigd worden. Menig huisdier knijpt er tijdens de zomermaanden tussenuit. Een groot aantal van deze dieren komt terecht in een asiel of opvang en kan niet met zijn of haar baasje herenigd worden. Wilt u dit voorkomen en uw huisdier laten chippen tijdens deze actiemaand? Bel 0575-587888 voor het maken van een afspraak of voor meer informatie over de nieuwe regelgeving.

Uw hond of kat al gechipt?

Indien uw huisdier al een chip heeft, is het van belang om na te gaan of de registratie nog juist is. Om de gegevens te controleren kunt u kijken op de website www.chipnummer.nl.