• Chip verplicht per 1 april 2013

Chip verplicht per 1 april 2013

Vanaf 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor honden. Het ministerie van Economische Zaken stelt deze wettelijke regeling in om het welzijn van honden te verbeteren en de malafide handel en fokkerij tegen te gaan.

Wat houdt deze regeling in?

Sinds 1 april 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt en vervolgens binnen 8 weken geregistreerd worden. Ook als er sprake is van import moet de hond voorzien zijn van een chip en aangemeld worden. De eigenaar dient hierbij de adresgegevens en telefoonnummer te registreren bij een door de overheid erkende databank voor gezelschapsdieren. Met deze gegevens kunnen toezichthouders mogelijk illegale handel en fokkerij opsporen. Voor de rest van het leven van het dier, moeten alle veranderingen in de registratie binnen 14 dagen aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft.

Uw hond of kat nog niet gechipt?

In de maand juni wordt er jaarlijks een landelijke actiemaand georganiseerd, waar De Graafschap Dierenartsen zich de afgelopen jaren ook bij hefet aangesloten. Tegen gereduceerd tarief kan men dan een afspraak maken voor het laten chippen én registreren van hun hond/kat. Buiten deze actiemaand is dit uiteraard ook mogelijk tegen het normale tarief (dit tarief kunt u opvragen bij één van onze assistentes). Hiervoor kunt u een afspraak maken op één van onze locaties.
Behalve dat de overheid middels deze regelgeving misstanden in de hondenhandel kan aanpakken, heeft het chippen en registreren ook voor u als baas een belangrijk voordeel. Bij vermissing kan uw dier weer sneller met u herenigd worden. Menig huisdier knijpt er tijdens de zomermaanden tussenuit. Een groot aantal van deze dieren komt terecht in een asiel of opvang en kan niet met zijn of haar baasje herenigd worden. Wilt u dit voorkomen en uw huisdier laten chippen bel dan 0575-587888 voor het maken van een afspraak of voor meer informatie over deze nieuwe regelgeving.

Uw hond of kat al gechipt?

Indien uw huisdier al een chip heeft, is het van belang om na te gaan of de registratie nog juist is. Om de gegevens te controleren kunt u kijken op de website www.chipnummer.nl.