• de brexit en uw huisdier

de brexit en uw huisdier

de brexit en uw huisdier

Na de Brexit zal het Verenigd Koninkrijk niet meer onder de Europese Unie vallen. Dit houdt in dat het invoeren van huisdieren vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland waarschijnlijk niet meer zo eenvoudig zal gaan. 

wat zijn de regels op dit moment?

Wanneer u nu met uw hond of kat (voor fretten gelden nog aparte regels) naar het Verenigd Koninkrijk reist is er, naast de verplichte chip, Europees paspoort en een geldige rabiës vaccinatie (hondsdolheid) een verplichte ontworming tussen 1 en 5 dagen voor aankomst in het Verenigd Koninkrijk verplicht. Voor alle huidige eisen hierover kunt u terecht op de website van het LICG.
Wanneer u terug wilt naar Nederland zijn er, naast de reguliere regels (chip, paspoort, rabiës vaccinatie) op dit moment geen aanvullende voorwaarden. Het Verenigd Koninkrijk hoort immers nu nog bij de Europese Unie.

na de brexit

Hoe het na de Brexit geregeld is, is nog niet bekend. Vooralsnog heeft het Verenigd Koninkrijk aangegeven dat de invoereisen niet zullen veranderen, dit is echter nog niet zeker.

Wanneer u terug komt met uw hond of kat, zal er hoogst waarschijnlijk wél wat veranderen.
We moeten er van uit gaan dat de Europese Unie, qua regelgeving, het Vereningd Koninkrijk zal gaan behandelen als een 'niet EU-land'. U kunt dan niet meer vrij reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland (of ander EU-land). Hoogst waarschijnlijk zal het Verenigd Koninkrijk niet op de lijst van landen worden geplaatst met een laag rabës risico. Dit houdt in dat, wanneer u terug komt naar Nederland,uw hond of kat een geldige uitslag van een titerbepaling voor rabiës-antistoffen moet hebben. Om aan deze eisen te kunnen voldoen, kan het in sommige gevallen meer dan een maand duren voordat uw huisdier de grens naar Nederland (of ander EU-land) over mag vanuit het Verenigd Koninkrijk. Een bloedtest mag namelijk pas na minimaal 30 dagen na een rabiës vaccinatie worden afgenomen. Heeft uw hond of kat al een rabiës vaccinatie gehad en deze is nog geldig (binnen drie jaar), dan kunt u meteen een bloedonderzoek te laten doen.

Voor de duidelijkheid: het is nog niet bekend wat de regelgeving zal worden. Echter, indien u in april of in mei naar het Verenigd Koninkrijk reist, dan wordt geadviseerd om een titerbepaling te laten uitvoeren. Op deze manier komt u niet voor ongaangename verrassingen te staan bij uw terugkeer.

meest actuele informatie

Voor de meest actuele informatie over de Brexit en de eisen voor huisdieren, kunt u terecht op de website van het NVWA.