• feestdagen: chocolade, kerstbomen en vuurwerk

feestdagen: chocolade, kerstbomen en vuurwerk

feestdagen: chocolade, kerstbomen en vuurwerk

Sint Maarten, Sinterklaas en de Kerstman gaan gepaard met gezellige feestelijkheden en veel lekkers. Dan is het belangrijk om extra goed op te letten als u huisdieren heeft. Met wat extra voorzorgsmaatregelen kunnen zij veilig en gezellig meegenieten van deze feestdagen.

Chocolade

Voor iedereen eigenlijk wel een bekend gegeven: chocolade is giftig voor honden en katten. Een pure chocolade letter is voor een hond van 10kg al fataal. Maar, moet je nou bij elke hap chocolade meteen in paniek raken? Nee, dat hoeft niet. Witte chocolade is namelijk veel minder schadelijk dan pure chocolade. Ook het gewicht van uw hond speelt mee. Met een eenvoudig rekenprogramma kunt u kijken of u zich nu echt zorgen moet maken of niet (zet het rekenschema wel even op kg en gr). Bij twijfel mag u ons natuurlijk altijd bellen!

Kerststol

In de kerststol zitten rozijnen verwerkt, die zeer giftig zijn voor honden en katten en acuut nierfalen veroorzaken als de hond of kat dit opeet.

kerstbomen

Kerstbomen en katten (en ook sommige honden) zijn vaak niet zo’n goede combinatie. Heb je een kat en weet je nog niet hoe hij op de kerstboom reageert, dan kun je het beste onbreekbare ballen gebruiken. Het zal niet de eerste keer zijn dat er ineens een kat in een kerstboom zit. Pas ook op dat uw kat niet verstrikt raakt in de verlichting van de kerstboom. Heeft u een hond in huis, dan kunt u er eventueel voor zorgen dat, als de hond bij de boom kan (met zijn kwispelende staart), de onderste ballen onbreekbaar zijn. Ook de kerstslingers nodigen uit om mee te spelen. Ze raken erin verstrikt of bij het spelen ermee kan het in het tandvlees snijden en bij oppeten verstoppingen veroorzaken.
In sommige kerstbomen/kerststukjes wordt mooi glimmend engelenhaar verwerkt. Katten kunnen hier allergisch op reageren als ze hiermee in aanraking komen.Het oplikken ervan kan ook verstoppingen geven.

Maretak en Hulst

In de takken en bladeren van  de maretak (ookwel Missletoe) zitten giftige stoffen. De witte besjes zijn minder giftig voor uw hond/kat net als de rode besjes van de hulst. Na inname zal ze gaan speekselen, diarree krijgen, gaan braken en zenuwstoornissen krijgen. Een grote hoeveelheid kan zelfs dodelijk zijn.

Taxus en Dennennaalden

De naalden en zaden van de Taxus zijn zeer giftig. In de taxus zit zoveel taxine (cardiotoxische stof) dat het een verlamming van het hart met de dood als gevolg kan veroorzaken. Zelfs een kleine inname kan al dodelijk zijn. De eerste symptomen zijn speekselen, braken, diarree en zenuwstoornissen . Voor paarden kan een kleine inname zorgen voor koliek en diarree.

Bij inname van dennennaalden door hond of kat kan de slokdarm en warmwand beschadigen en zelfs perforeren. Let goed op of er geen losse dennennaalden in de drinkbak van uw hond of kat terechtkomen. Symptomen die onstaan na inname zijn braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek en keel en sloom worden. 

kerstster en Amaryllis

De kerstster staat mooi op tafel, maar niet om op te eten. Het is voor uw huisdier een giftige plant (sap van de plant), dat irritatie geeft aan huid en slijmvliezen en bij inname zal de hond/kat klachten krijgen als braken en veel speekselen, doordat de slokdarm geïrriteerd raakt.

De Amaryllis is een bolgewas die we veel zien in de winterse huiskamers, een echte kerstbloem en eyecather tussen de kerstversiering. Dat kan uw hond of kat ook vinden. Bij inname van bol/plant zal het maag-darmproblemen geven met klachten als braken, diarree en pijnlijke buikkrampen.

rolladenetjes en champagne kurken

Aan het rolladenetje zit een lekkere vleesgeur. Even een onbewaakt moment en uw hond of kat heeft het vlees inclusief netje of alleen het netje wat van het vlees is gehaald opgegeten. Het zal niet de eerste keer zijn dat dit gebeurd. Gooi daarom het netje altijd meteen weg na verwijderen van het vlees. Als dit in de darmen van uw hond of kat komt, kan deze vast komen te zitten en zal het mogelijk operatief verwijderd moet worden.

Voor het ontkurken van de champagne wordt het ijzeren kapje (muselet) eraf gehaald en apart gelegd en bij het ontkurken knalt de champagnekurk door de ruimte. De hond (of kat) die de kurk of muselet vindt kan ermee gaan spelen/er lekker op kauwen/doorslikken met alle gevolgen van dien. 

gourmetten

Super gezellig om met zijn allen te gourmetten. Echter, heeft u vogels in dezelfde ruimte waarin u dit gaat doen? Verhuis deze dieren dan. Niet het gourmetten zelf is schadelijk echter, wanneer men teflon pannetjes of plaat gebruikt dan komen hier dampen bij vrij die giftig zijn voor vogels.

vuurwerk

Helaas vinden veel huisdieren vuurwerk heel erg eng. Heeft u een hond of kat die bang is voor vuurwerk, dan zijn hiervoor verschillende middelen die kunnen helpen om de jaarwisseling door te komen. Begin hier echt op tijd mee. Met een aantal middelen moet ruim op tijd van tevoren (21 december) begonnen worden. Zorg er dus voor dat u op tijd bent met het halen van vuurwerkmedicatie. Verdere tips voor uw huisdier tijdens de jaarwisseling kunt u hier vinden.

Tot slot wensen wij u en uw huisdier(en) fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2024.

 

Meer tips over giftige etenswaren en bloemen en planten voor onze honden en katten klik op de linkjes. Meer giftige planten voor paarden klik hier.