• Hoe oud is uw huisdier werkelijk?

Hoe oud is uw huisdier werkelijk?

Hoe oud is uw huisdier werkelijk?

Afhankelijk van ras, grootte en gewicht kunnen de seniorjaren bij honden al op 7-jarige leeftijd ingaan. Katten leven in het algemeen langer en zijn vanaf hun 10e levensjaar senior. Het ouder worden van huisdieren gaat net zoals bij mensen gepaard met leeftijd gerelateerde aandoeningen. Omdat een dier niet altijd duidelijk kan maken of hij/zij ergens last van heeft, is het als eigenaar belangrijk om veranderingen op te merken. Met een vroegtijdige signalering en eventuele behandeling kan de dierenarts samen met u ervoor zorgen om uw huisdier langer en gezonder te laten leven.

september en oktober 2016

In de maanden september en oktober schenken we extra aandacht aan de senior hond en kat. Laat u in deze maanden een seniorcheck verrichten, dan ontvangt u naar aanleiding van de bloeduitslag een zak voeding gratis.

Jaarlijkse controle: de basis van een gezonde oude dag

Bij de jaarlijkse controle van uw huisdier let de dierenarts op verschijnselen die kunnen wijzen op specifieke ouderdomskwalen zoals: leverfalen en nierfalen. Afwijkingen aan deze organen zijn helaas niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. Om deze functies goed te kunnen onderzoeken  kunt u de normale gezondheidscheck uit laten breiden met een bloedonderzoek: de seniorcheck.

Wat kan een bloedonderzoek van mijn huisdier vertellen?

Net zoals bij mensen kunnen waarden uit bloed en urine een indruk geven hoe de organen functioneren. De analyse geeft twee belangrijke voordelen:

1. Bij een vroegtijdige herkenning van een gezondheidsprobleem, kan een behandeling op tijd worden gestart.

2. Als er geen afwijkingen worden gevonden kan de dierenarts de bloedtesten gebruiken als basis voor de vergelijking met de resultaten van toekomstige bloedonderzoeken. Elk huisdier is anders en de bloedwaarden van uw huisdier kunnen u helpen om in een volgend onderzoek kleine veranderingen te ontdekken.

Waar kan ik als eigenaar op letten?

U als eigenaar kent uw huisdier als geen ander. Het is van belang dat u thuis goed let op veranderingen, als het
eet- en drinkgedrag, gewicht, gedrag, beweging etc.

Soms is het een idee om de huidige situatie te vergelijken met toen uw dier 1 a 2 jaar en in goede gezondheid was.

Natuurlijk kunt u in de loop der jaren veranderingen verwachten, maar in welke mate en welke veranderingen precies, zijn voor ons van belang om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van uw huisdier.

Informatie en vragen

Wilt u deelnemen met uw hond of kat aan de seniorcheck of heeft u nog vragen over uw senior huisdier? Dan kunt u telefonisch contact opnemen. Uiteraard kunt u ook terecht bij de assistente aan de balie.