• Houdt uw huisdier het hoofd ook koel in de zomer?

Houdt uw huisdier het hoofd ook koel in de zomer?

Houdt uw huisdier het hoofd ook koel in de zomer?

We hopen natuurlijk allemaal op een mooie warme zomer. Maar huisdieren zijn hier minder goed tegen bestand dan wij mensen. Honden en katten hebben namelijk alleen zweetklieren in de voetzolen. Daarnaast kunnen zij door middel van hijgen hun warmte kwijtraken.

Dit betekent dat binnen enkele minuten in een stilstaande auto het huisdier al oververhit kan raken. Laat een huisdier dan ook nooit alleen achter in de auto. Het open houden van ramen biedt echt onvoldoende verkoeling! Voorkom ook grote inspanning overdag bij warm weer, al wil de hond misschien nog zo graag blijven spelen of wandelen.  Zorg voor voldoende schaduwrijke plaatsen en vers drinkwater.  Door de langere wandeling met de hond in de ochtend te plannen kan naast oververhitting ook voetzoolbeschadigingen worden voorkomen. Tijdens de zomeravonden is het wegdek nog warm waardoor voetzooltjes snel beschadigen.

Staan uw konijn(en) buiten? Voorkom dat het hok recht in de zon komt te staan. Eventueel kunt u een wit laken nat maken en over het hok leggen, door het verdampingsproces zal het hok afkoelen. Het mooiste is als uw konijn(en) het hok uit kunnen en op gras of koele stenen kunnen gaan liggen.

Waar kunt u oververhitting aan herkennen?

Een oververhitte hond is sloom, hijgt, kwijlt, heeft rode slijmvliezen en voelt warm aan. De hond kan zelfs zijn bewustzijn verliezen. De normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 38 en 39 °C. Wanneer de temperatuur van de hond te hoog oploopt (42 ºC) dan veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Het dier raakt dan in coma en zal uiteindelijk overlijden.

Behandeling

Het allerbelangrijkste is om er voor te zorgen dat het dier weer afkoelt. Breng hem naar een koele of schaduwrijke plek. Gooi nooit een emmer of een grote hoeveelheid koud water over het dier. Dit kan een hartstilstand veroorzaken! Laat rustig lauw water over de, bij voorkeur,  dun behaarde delen stromen zoals buik, liezen, oksels en niet te vergeten de voetzooltjes. Bij konijnen gaat de afkoeling het snelst door de oorschelpen te bevochtigen.
Bij tekenen van bewusteloosheid of ernstige benauwdheid neem altijd direct contact op met de dierenarts, wikkel het dier in een koude natte doek en kom naar de aan uw toegewezen locatie.

Helaas komen we jaarlijks toch nog gevallen van oververhitting tegen. Bij de kortsnuitige honden en katten is het ook extra opletten geblazen! Door deze korte snuit kunnen zij nog minder hun warmte kwijt raken waardoor oververhitting al heel snel kan optreden.

Probeer oververhitting te voorkomen, mocht u een huisdier met het warme weer in nood in een auto zien? Twijfel niet en onderneem actie!