Juni chipmaand

Juni chipmaand

"Maak van je dier geen asielzoeker, chip je dier!"

Dat is de slogan van de jaarlijkse campagne die het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren in Juni voert, om het belang van het chippen én registreren van honden en katten onder de aandacht te brengen. 

Ook wij vinden het erg belangrijk in dat honden en katten gechipt zijn. Regelmatig worden er honden en katten gevonden. Wanneer het dier een chip heeft, is de eigenaar snel te achterhalen en weer te herenigen met zijn dier. Zo niet, dan wordt het vaak een lange zoektocht en belandt het dier veelal in een asiel.

Vakantieperiode

De vakantieperiode breekt aan en juist dan raken veel huisdieren zoek. Huisdieren die mee gaan naar de camping of een huisje verdwalen eerder in een nieuwe omgeving. Een huisdier dat thuisblijft of bij een oppas wordt achtergelaten kan ook nog wel eens weglopen omdat de situatie vreemd is of omdat de oppas niet zo goed bekend is met het dier. 

 

Gegevens controleren

Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend. Het is dus erg belangrijk dat huisdiereigenaren er voor zorgen dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. “Identificeren, registreren en controleren” is dan ook het advies. 

Zodra de registratie bij een databank voltooid is, raden wij aan om deze gegevens (met name de telefoonnummers) goed te controleren. Dit kan bijvoorbeeld op de site www.chipnummer.nl 

Chip- en registratieverplichting per 1 april 2013

Per 1 april 2013 geldt er een chip- en registratieverplichting voor alle pups die vanaf dat moment geboren worden en voor honden die vanaf dat moment ingevoerd worden uit het buitenland. Pups die vanaf die datum geboren worden moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd door de fokker. Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 datum worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd door de persoon die de hond importeert. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.

Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Als de hond komt te overlijden, of als hij definitief als vermist wordt beschouwd, moet de registratie binnen 14 dagen beëindigd worden. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.
 

meer informatie over deze wet en regelgeving klik hier