Juni chipmaand

Juni chipmaand

"Maak van je dier geen asielzoeker, chip je dier!"

Dat is de slogan van de jaarlijkse campagne die het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren in Juni voert, om het belang van het chippen én registreren van honden en katten onder de aandacht te brengen. 

Ook wij vinden het erg belangrijk in dat honden en katten gechipt zijn. Regelmatig worden er honden en katten gevonden. Wanneer het dier een chip heeft, is de eigenaar snel te achterhalen en weer te herenigen met zijn dier. Zo niet, dan wordt het vaak een lange zoektocht en belandt het dier veelal in een asiel.

chip verplicht bij de hond

Sinds 1 april 2013 is het wettelijk verplicht dat honden worden gechipt. Dit moet al gebeuren voordat ze zeven weken oud zijn en de fokker moet de pups dan ook onder zijn naam registeren. Wanneer de nieuwe eigenaar zijn of haar pup krijgt, dan moeten ze dus niet vergeten om de chipregistratie over te zetten op hun naam.

Helaas komt het nog regelmatig voor dat er honden worden gevonden die netjes zijn gechipt maar helaas niet zijn geregistreerd op de huidige eigenaar.

en de kat?

Helaas is het nog steeds niet verplicht om je kat te laten chippen en registreren. Wanneer een kat (al dan niet gewond of overleden) wordt gevonden, is helaas regelmatig niet te achterhalen wie de eigenaar is. Daardoor kan er, bij gewonde dieren, niet met een eigenaar overlegd worden welke behandeling er ingezet moet worden. En, helaas bij overleden dieren, kunnen wij dat dan ook niet aan de eigenaar vertellen.

Je kat laten chippen is echt geen overbodige luxe. Gelukkig hebben wij al een aantal keren een kat met hun baasje kunnen herrenigen, soms ook nadat de kat een hele lange tijd vermist was.

Kortingsactie voor de kat

In de maand juni organiseren wij weer de chipmaand. U kunt uw kat dan laten chippen voor € 19,- (inclusief consult, wanneer u alleen voor chippen komt).
Het enige wat u daarna nog moet doen is dit chipnummer registreren bij een databank. De kosten daarvoor betaalt u aan de databank (kosten hiervan varieren per databank).

Vakantieperiode

De vakantieperiode breekt aan en juist dan raken veel huisdieren zoek. Huisdieren die mee gaan naar de camping of een huisje verdwalen eerder in een nieuwe omgeving. Een huisdier dat thuisblijft of bij een oppas wordt achtergelaten kan ook nog wel eens weglopen omdat de situatie vreemd is of omdat de oppas niet zo goed bekend is met het dier. 

 

Gegevens controleren

Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend. Het is dus erg belangrijk dat huisdiereigenaren er voor zorgen dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. “Identificeren, registreren en controleren” is dan ook het advies. 

Zodra de registratie bij een databank voltooid is, raden wij aan om deze gegevens (met name de telefoonnummers) goed te controleren. Dit kan bijvoorbeeld op de site www.chipnummer.nl