Juni, chipmaand!

Juni, chipmaand!

Juni, uitgeroepen tot chipmaand! 
Om het chippen en, minstens zo belangrijk, registreren van uw kat onder de aandacht te brengen.
Voor de maand juni is bewust gekozen omdat deze maand voorafgaat aan de vakantieperiode en juist in deze periode blijken de meeste eigenaren hun kat als vermist op te geven.

it's hip to chip!

De grootste angst van veel diereneigenaren is dat de hond of kat wegloopt en niet teruggevonden wordt. Helaas komt het veel voor dat gevonden honden en katten, niet teruggebracht kunnen worden naar hun baasje, omdat ze niet te identificeren zijn. Hierdoor komen ze in het asiel terecht. Dit is te voorkomen door middel van het laten inbrengen van een chip. Deze chip heeft de grootte van een rijstkorrel en wordt onder de huid ingebracht.

bij katten niet verplicht, toch doen!

Voor het chippen van katten gelden er geen verplichtingen, toch is het slim om wel te doen.
Elk jaar komen duizenden katten in het asiel terecht, omdat ze niet gechipt zijn óf omdat de registratie niet is gedaan en/of bijgehouden. 
Of, mensen die een kat vinden die niet gechipt blijkt te zijn, houden de kat zelf.

óók voor de binnenkat

Ook voor katten die normaal gesproken binnen wonen is chippen verstandig.
Bij een openstaande deur of raam, is het niet ondenkbaar dat een nieuwsgierige kat naar buiten glipt. Zeker omdat dan blijkt dat het orienterend vermogen van een binnenkat minder is dan van een kat die veel buiten is. Juist deze ontsnapte binnenkatten hebben dus veel moeite met het terugvinden van hun huis en lopen grotere kans om te gaan zwerven. 

registratie

Regelmatig worden nu honden en katten gevonden die wel gechipt zijn maar waarbij de registratie niet goed is gedaan of niet is geactualiseerd. Waardoor de eigenaar niet te achterhalen is! De chip is af te lezen met behulp van een chipreader die elke dierenarts, dierenambulance en elk asiel heeft. De code van de chip wordt dan zichtbaar. Met deze code kan in de database gekeken worden wie de eigenaar van het dier is. Met een simpel telefoontje is uw geliefde maatje zo weer thuis!
Op www.chipnummer.nl kunt u controleren of de chip (goed) geregistreerd staat.