Kan mijn paard ook last hebben van zijn of haar maag?

Een paard in de natuur produceert kan wel 40 liter speeksel per dag produceren. Dit heeft diverse functies; glad maken van de voedselbrij, spoelen van de mond, voorkomen uitdroging mondslijmvlies, maar ook het regelen van de zuurgraad! Na het slikken komt voedsel via de slokdarm in de maag. De maag produceert 24 uur per dag maagzuur voor het verteren van voedsel. Dit maakt onder andere bacteriën en andere micro-organismen onschadelijk en is essentieel voor de vertering. Maar maagzuur kan in een lege maag ook de maagwand gaan irriteren of maagzweren veroorzaken. Speeksel daarentegen neutraliseert maagzuur.
Omdat de maag van het paard vergeleken met andere dieren vrij klein is, is het belangrijk dat uw dier gedurende de dag kleine beetjes eet. Hooi, luzerne, kuil, gras en stro zorgen er bijvoorbeeld voor dat het paard veel kauwt en dus veel speeksel produceert. Door het optimaliseren van de leefomstandigheden en aanbieden van juiste voeding kunt u de kans op maagzweren bij uw paard verkleinen. Het is daarnaast belangrijk dat het paard de hele dag toegang heeft tot water, dat stress wordt vermeden en de tijd zonder voedsel tot een minimum beperkt wordt. Horzellarven kunnen ook kleine zweertjes in de maag veroorzaken. Wij adviseren uw paard of pony in het najaar dan ook preventief hiertegen te behandelen.
Maagproblemen komen veel voor bij paarden, maar zijn lastig te herkennen vanwege de uiteenlopende symptomen, o.a.; verminderde eetlust (selectief), vermagering, doffe vacht, gapen, verminderende prestaties, tandenknarsen, diarree, verzet bij aansingelen, luchtzuigen en lichte koliekverschijnselen.
Het vaststellen van een maagprobleem op basis van de klinische symptomen is dan ook niet eenvoudig. Alarmbellen kunnen wel gaan rinkelen bij een geschiedenis van stress, intensieve training, langdurig gebruik van pijnstillers, afwijkend dieet etc. Echter de enige methode om maagzweren definitief te kunnen vaststellen is middels een gastroscopie (gastro = maag), nu ook mogelijk bij De Graafschap Dierenartsen. Tijdens dit onderzoek brengt de dierenarts een ruim drie meter lange dunne optische buis in via de neus, keel, slokdarm naar de maag. De buis is te bewegen, zodat de dierenarts de hele maag grondig kan inspecteren en kan vaststellen of er wel of geen sprake is van ernstige beschadigingen, horzellarven enz. Naar aanleiding van de bevindingen stelt de dierenarts een behandelplan op voor uw dier.
Herkent u misschien een van de beschreven symptomen bij uw eigen paard? Of twijfelt u? Neem gerust contact op met een van onze dierenartsen voor overleg.
Waar moet u vooraf aan denken bij een gastroscopie? Om een scopie uit te kunnen voeren is het belangrijk dat de maag vrij is van voedsel. Wij vragen u dan ook uw paard 15 uur van te voren te laten vasten en 6 uur van tevoren geen water meer aan te bieden. Daarnaast zal het onderzoek plaatsvinden onder sedatie.
Voor meer informatie neem gerust telefonisch contact op met afdeling paard: 0575-587870.