Koliek door eikels

Koliek door eikels

In het najaar is het weer oppassen met de eikels die gegeten worden door paarden, pony's en ezels. Deze kunnen o.a. koliek veroorzaken. Vooral als de eikels nog groen zijn en toch van de boom afvallen vormen ze een risico. De eikels en ook groene eikenbladeren zijn giftig omdat zij tannine bevatten. Helaas hebben de eerste koliekgevallen zich al weer gemeld.

Het advies is om paarden en ezels uit de wei te halen waar na buien en harde wind veel eikels liggen. Het is ook mogelijk om het deel waar de  eikels liggen af te zetten met draad. Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij paarden vergiftigingsverschijnselen waaronder ernstige maag-darmontstekingen.

In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor, die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree. De symptomen bij paarden bestaan uit een aantasting van de maag-darmwand, met als gevolg maagzweren, maag-darmverstoppingen en bloedarmoede. Het begint meestal met een verminderde eetlust, koliekverschijnselen en een donker gekleurde urine.