• medicatie voor honden met vuurwerkangst, belangrijke mededeling!

medicatie voor honden met vuurwerkangst, belangrijke mededeling!

medicatie voor honden met vuurwerkangst, belangrijke mededeling!

geen alprazolam meer

De afgelopen jaren hebben wij regelmatig het middel Alprazolam voorgeschreven bij honden met vuurwerkangst. Dit middel mogen wij echter hier niet meer voor gebruiken.

 

Waarom?

Sinds kort zijn er twee middelen op de markt die officieel geregistreerd zijn voor honden met vuurwerkangst: Pexion en Sileo. Hierdoor mogen wij geen ongeregistreerde middelen meer inzetten bij honden met vuurwerkangst. Alprazolam is een middel dat geregistreerd is voor humaan gebruik (voor mensen) en is niet voor dieren geregistreerd en mag daarom niet meer gebruikt worden voor honden met vuurwerkangst.

 

pexion

Pexion is een middel dat de angst voor harde geluiden remt, waardoor het dier minder hard schrikt en/of sneller herstelt na het schrikken zonder dat het dier hier versuft door raakt. Dit middel kan al voor de kerst gebruikt gaan worden indien dat nodig is. Het zijn tabletjes die iedere twaalf uur gegeven moeten worden.

Sileo

Het andere middel dat nu geregistreerd is voor honden met vuurwerkangst is Sileo. Dit  is een gel dat op de slijmvliezen in de bek moet worden aangebracht (mag niet worden doorgeslikt). Door dit middel raakt de hond wel versuft (de hond krijgt ook echt minder mee van het vuurwerkgeluid). Sileo mag niet onbeperkt gebruikt worden en is eigenlijk alleen maar geschikt voor oudjaarsdag zelf (carbid schieten of oudjaarsnacht). 

wat is het beste voor uw hond

Naast deze twee middelen zijn er nog andere mogelijkheden/middelen die wij in kunnen zetten.
Welk middel nu het meest geschikt is voor uw hond is zo niet te bepalen. U kunt hiervoor het beste bijtijds (het liefst nog voor de kerst) contact opnemen met uw dierenarts of -assistente op een van onze locaties.

nog even de vuurwerkangst-signalen op een rijtje

Veel honden hebben niet alleen oudjaarsnacht problemen met vuurwerk. Zij ondervinden in de dagen voorafgaand al heel veel stress van het geknal. Door bijtijds met medicatie te beginnen, kunnen we er voor zorgen dat deze laatste week van het jaar voor u en uw hond zo ontspannen mogelijk verloopt.

Stress/angst uit zich onder andere in:

  • niet naar buiten willen
  • bij geknal meteen weer naar huis willen
  • niet willen plassen/poepen tijdens het wandelen
  • niet willen eten/drinken
  • trillen en/of hijgen
  • wegkruipen
  • niet willen spelen
  • onzindelijkheid in huis
  • blaffen

Vertoont uw hond een of meerdere van deze signalen in de dagen voor de jaarwisseling, dan adviseren wij om eerder met medicatie te beginnen, zodat u ervoor kunt zorgen dat uw hond minder angst en stress heeft rond de jaarwisseling. Informatie over vuurwerkangst bij andere (huis)dieren, vindt u hier.