• Mijn hond ging mee op vakantie en we kwamen thuis met……

Mijn hond ging mee op vakantie en we kwamen thuis met……

Mijn hond ging mee op vakantie en we kwamen thuis met……

De zomervakantie komt er weer aan en de meesten hebben de vakantie inmiddels wel gepland of geboekt. Ook is er dus al bedacht of de hond mee zal gaan of niet. Gaat de hond naar het pension, zorg dan dat deze op tijd gevaccineerd volgens de voorwaarden van het pension. Gaat uw hond mee naar het buitenland dan is, naast de verplichte chip en een geldig dierenpaspoort, de rabiës vaccinatie verplicht. Deze moet minimaal drie weken voor vertrek gegeven worden. Maar, dan bent u er nog niet.

In heel veel landen komen parasieten voor die in Nederland (nog) niet voorkomen.Een aantal parasieten kunnen ernstige ziektes overbrengen aan uw hond met soms de dood tot gevolg. Het is dan ook belangrijk om aan adequate preventieve parasietenbestrijding te doen, ook om te voorkomen dat deze uitheemse parasieten ook in Nederland voor gaan komen.

Klik hier voor een overzichtkaart van Europa om te kijken welke parasieten waar voorkomen (Engelstalig).

Parasitaire infecties

Over de grens komen besmettelijke ziekten voor die veroorzaakt worden door teken, muggen en zandvliegjes. In het gebied onder de lijn Parijs –Milaan is het risico op besmetting het grootst. Deze lijn zal echter met de jaren richting het noorden verplaatsen.

Teken:
Teken zuigen bloed bij zoogdieren, mensen en vogels. Teken zijn overbrengers van een aantal gevaarlijke ziekten. Zoals:

  • De ziekte van Lyme (borreliose): Deze aandoening wordt veroorzaakt door een bacterie Borrelia burgdorfi, die een groot deel van de teken bij zich draagt. Zowel honden en mensen kunnen de Ziekte van Lyme krijgen. De verschijnselen bij honden zijn wisselende kreupelheid, koorts en soms nierontsteking.
  • Babesiosis: Oftewel tekenkoorts. De eencellige parasiet Babesia huist in de speekselklieren van de teek. Als de teek zuigt, zal pas na 2-3 dagen de parasiet overgaan naar het dier. Eenmaal daar vernietigt de Babesia de rode bloedcellen. Na een incubatietijd van enkele dagen tot een paar weken treden de eerste ziekteverschijnselen op. Het dier krijgt koorts, wordt sloom en krijgt een sterk verminderde eetlust. Slijmvliezen worden bleekgeel en de urine kleurt rood-bruin door afbraak van rode bloedcellen.
  • Ehrlichiosis: Een microscopisch kleine parasiet die witte bloedcellen aantast, veroorzaakt deze aandoening. Door vermindering van witte bloedcellen, zal het geïnfecteerde dier vatbaarder worden voor infecties. De meeste dieren vertonen binnen 3 maanden na terugkeer uit het buitenland de eerste verschijnselen: In de acute fase: Binnen 3 weken na infectie; koorts, lymfeknoop-zwellingen, bloedingen en vermageren. Chronische fase: Bloedingen, vocht onder de huid, ernstige darmklachten en gewrichtsontstekingen. Verloop: Meestal fataal, de vooruitzichten verslechteren naarmate de ziekte chronischer wordt.

Muggen:
Hartworm wordt overgebracht door besmette muggen. Deze muggen zijn er wereldwijd in meer dan 60 soorten. Als een besmette mug een hond steekt dan komen de hartwormlarfjes in de huid terecht. Hartworm (dirofilaria immitis) komt voornamelijk voor in de Balkanlanden en landen rond de Middellandse Zee: Frankrijk, Spanje, Italie, Portugal, Griekenland en Hongarije. Zoals de naam hartworm al zegt is dit een worm die bij voorkeur leeft in de bloedvaten in en rondom het hart. De wormen richten daar veel schade aan, waardoor hart en longproblemen ontstaan en het dier kan overlijden.
Het besmette dier laat vaak pas problemen zien in een ernstig stadium van de ziekte. Dit kan 3 tot 5 jaar na besmetting zijn. Enkele verschijnselen: Hoesten, vermoeidheid, bloedarmoede en moeizaam ademen.
De behandeling is een lang en riskant proces, zowel levende als stervende hartwormen kunnen namelijk zorgen dat het dier in shock raakt of een embolie krijgt. Tijdens behandeling is een strenge controle en geringe activiteit genoodzaakt. Zelfs na een doeltreffende behandeling kan het dier komen te overlijden. Preventie van hartworm is daarom erg belangrijk!

Zandvliegjes:
Leishmania wordt veroorzaakt door een kleine vlieg, de zogenaamde zandvlieg. Zandvliegjes zijn kleine, behaarde, stekende insecten die in de avond en nacht actief zijn en bloedzuigen bij zoogdieren. Deze brengen microscopisch kleine parasieten over met de naam Leishmania infantum. De ziekte komt met name voor in Latijns-Amerika en in alle mediterrane landen. Besmetting vindt plaats tijdens het bloedzuigen en de ziekte ontwikkelt zich sluipend. Er de verschillende Leishmania parasieten kunnen elk andere problemen veroorzaken. De meest bekende symptomen zijn haaruitval, vooral rond de ogen en de snuit.

Bestrijding van parasieten

Er zijn een aantal middelen om beschermd tegen de verschillende parasieten op vakantie te kunnen gaan. Hierdoor kunt u voorkomen dat uw hond gestoken wordt door muggen die hartworm overbrengen en zandvliegjes die Leishmania overbrengen. Daarnaast is het belangrijk uw dier te beschermen tegen teken en vlooien. Voor het bestrijden van de meest voorkomende wormsoorten dient u bij thuiskomst uw dier ook te behandelen. Welk middel u het beste kunt gebruiken is afhankelijk van uw vakantiebestemming. U kunt bij uw dierenarts terecht voor informatie over welke preventieve maatregelen u het beste kunt nemen.

Laat zwerfdieren met rust

Wie kent het niet: dat zielige jonge katje dat voor de deur van het vakantiehuisje staat te miauwen om eten. Of die aandoenlijke pup die iemand op de plaatselijke markt aan u wil verkopen. Of die schurftige hond die overduidelijk jongen heeft en steeds schichtig voorbij komt lopen. Als dierenliefhebber wilt u daar natuurlijk het liefst wat aan doen. Toch is ons advies: hoe schattig of zielig deze dieren ook lijken, neem nooit dieren uit het buitenland mee naar huis. Dieren die afkomstig zijn uit het buitenland kunnen bacteriën, schimmels, virussen, parasieten en levensbedreigende ziekten voor Nederlandse huisdieren met zich meedragen. Sommige ziekten komen in Nederland niet of nauwelijks voor. Daardoor zijn Nederlandse dieren veel gevoeliger voor besmetting!
Zwerfdieren hebben vaak ook last van socialisatie problemen, ze weten niet om te gaan met veranderingen en blijken vaak agressief gedrag te vertonen. Het is niet zeldzaam dat, eenmaal in Nederland, een zwerfdier al gauw in het asiel terecht komt, omdat het dier zich niet kan aanpassen. Als u toch een zwerfdier een goed thuis wilt geven kunt u het beste contact opnemen met een erkende hulpstichting.

Heeft u nog vragen, informeer dan gerust bij een van onze assistentes op de locatie bij u in de buurt.