• Nieuw leptospirose vaccin

Nieuw leptospirose vaccin

Nieuw leptospirose vaccin

Tot voor kort kon u uw huisdier laten vaccineren tegen de twee serogroepen canicola en incterohaemorrhagieae. Het nieuwe vaccin, ook wel L4 genoemd, biedt bescherming aan nog twee varianten: australis en grippothyphosa. Deze leptospirose varianten worden in West Europa steeds meer aangetroffen.

Wat is leptospirose precies?

Leptospirose is een verzamelnaam van ziekten die veroorzaakt worden door leptospiren (beweeglijke bacteriën die via de huid en/of slijmvliezen binnen dringen). Er zijn meer dan 220 verschillende soorten bekend. De ziekte van Weil is wel de beruchtste en wordt vooral gekenmerkt door koorts, lever en nierfalen.

Hoe kan mijn hond besmet worden?

Leptospiren overleven goed in oppervlaktewater en kunnen daar een besmettingsbron vormen. Knaagdieren (zoals ratten) spelen een rol bij verdere verspreiding in de omgeving. Leptospiren kunnen ook op planten aangetroffen worden als het warm en vochtig is. Bijna elke hond eet wel eens gras en kan op deze manier besmet raken. Mensen en honden kunnen ook een infectie oplopen door contact (opname of bijv. een huidwond) met besmet (zwem)water.

Vaccineren?

Ieder jaar komen we in onze praktijk één of meerdere gevallen van honden tegen die besmet zijn met leptospirose. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een leptospirose infectie vaak een dodelijke afloop. Besmette dieren kunnen tevens mensen infecteren, een goede bescherming door middel van vaccinatie is dan ook gewenst. Vaccinatie verkleint niet alleen het risico op infectie van bepaalde leptospiren bij uw hond, maar vermindert bij een infectie ook de uitscheiding van het virus in de urine. Het risico op overdracht van dier naar mens wordt hiermee verkleind.

Preventie door middel van vaccinatie

Om een volledige bescherming op te bouwen is het noodzakelijk dat de nieuwe L4 vaccinatie na vier weken te herhalen (u ontvangt bij de eerste L4 vaccinatie een kortingsbon voor deze herhalingsprik). Vervolgens kunt u het jaarlijkse vaccinatieschema aanhouden zoals u gewend was.