• Nieuwe eisen in- en uitvoer hond, kat en fret

Nieuwe eisen in- en uitvoer hond, kat en fret

Nieuwe eisen in- en uitvoer hond, kat en fret

Vanaf 29 december 2014 zijn er twee aanpassingen in de in- en uitvoereisen van hond, kat en fret.

Rabiësvaccinatie (hondsdolheid)
Elke hond, kat of fret moet gevaccineerd zijn tegen rabiës wanneer het dier de grens over gaat. Voor 29 december 2014 was er nog een uitzondering voor dieren jonger dan drie maanden. Deze uitzondering is nu niet meer van toepassing. Dat dit voor Nederland zou gaan gelden was al een tijd bekend. Echter, Duitsland en België gaan deze regel nu ook invoeren. Dit betekend dat alle pups en kittens die Nederland uit gaan ook gevaccineerd moeten zijn tegen rabiës op een leeftijd van 12 weken (eerder mag er niet worden gevaccineerd tegen rabiës). Daarna moet nog drie weken gewacht worden voordat ze de grens over mogen. Men kan dus pas een pup of kitten in- of uitvoeren vanaf een leeftijd van 15 weken.
Deze regel geldt trouwens al langer voor een aantal andere landen: Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Denemarken, Zweden en Malta.
Voor verdere informatie, klik hier.

Europees paspoort
Er een nieuw Europees paspoort ontwikkeld. Dit paspoort mag alleen nog maar worden afgegeven door dierenartsen. Gedeelten van het paspoort, zoals de diergegevens en de rabiësvaccinaties, zullen geplastificeerd worden zodat hier geen fraude mee gepleegd kan worden. Om fraude verder nog tegen te gaan, wordt er bijgehouden welke paspoortnummers er worden geleverd aan de dierenartsen. Daarnaast moeten dierenartsen weer bij gaan houden aan wie zij deze paspoorten hebben afgegeven. Blanco, of onvolledig ingevulde paspoorten, mogen niet worden afgegeven.
Het nieuwe paspoort is verplicht voor dieren die naar het buitenland toe gaan en voor 29 december 2014 nog geen paspoort hadden. Het oude paspoort blijft dus geldig mits deze al voor 29 december 2014 was afgegeven en de gegevens van de eigenaar en het dier volledig en juist zijn ingevuld. Is dit niet het geval dan is het paspoort ongeldig.
Dieren die nog geen paspoort hebben maar ook niet naar het buitenland zullen gaan, krijgen een vaccinatie boekje. Dit is dus geen geldig document om de grens over te gaan. Mocht het dier toch de grens over gaan dan zal bij de rabiësvaccinatie, die ook verplicht is, een nieuw paspoort worden aangemaakt.
Voor verdere informatie, klik hier.