• Nieuwsflits: uitbraak IBR in de regio

Nieuwsflits: uitbraak IBR in de regio

Nieuwsflits: uitbraak IBR in de regio

Vandaag zijn wij door onze collega’s van ‘t Wijdseland geïnformeerd over een IBR uitbraak op een melkveebedrijf in Leuvenheim.

IBR (Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis) is een virusinfectie bij rundvee. Verschijnselen kunnen zijn: Neus- en/of ooguitvloeiing, koorts, verminderde eetlust, daling melkproductie, roodheid en beschadigingen van het neusslijmvlies en verwerpen. Na besmetting is een koe levenslang drager van het virus, waarbij de koe hier niet altijd ziek van is. Veelal verloopt een IBR infectie symptoom loos. Echter, in een niet geënte koppel kan een IBR-uitbraak leiden tot forse schade als gevolg van productievermindering, vruchtbaarheidsstoornissen, verwerpen en beperkingen in de afzet van vee (export en K.I.).

Uit onderzoek blijkt dat er bij een uitbraak van IBR een beperkte mate van verspreiding naar andere bedrijven plaatsvindt. Hoe groter de rundveedichtheid in een bepaald gebied, hoe groter de kans.
Het risico van overdracht tussen bedrijven kan worden verkleind door runderen in rundveedichte gebieden preventief te vaccineren. Veehouders in deze gebieden doen er eveneens goed aan om maatregelen tegen insleep van het virus te nemen. IBR is niet besmettelijk voor mensen.