Nu mogelijk bij De Graafschap Dierenartsen: titerbepaling bij hond en kat

Vaccinaties vormen een onmisbare bijdrage aan bestrijding en voorkoming van belangrijke infectieziekten bij hond, kat en mens. Door vaccinatie bouwt uw huisdier weerstand op tegen virussen en bacteriën die voor uw dier gevaarlijk kunnen zijn.
Omdat de gezondheid en de bescherming van uw huisdier natuurlijk het belangrijkste is, kijkt de dierenarts uw dier voor de vaccinatie helemaal na en vaccineren wij op maat. Dit houdt in dat de dierenarts bij de keuze van de vaccinatie onder andere rekening houdt met de leeftijd van uw dier, de leefomgeving, of uw huisdier contact heeft met soortgenoten en of uw dier meegaat op reis. Daarnaast is de bescherming (immuniteitsduur) voor de ziektes waartegen we vaccineren ook van belang. Bij honden geeft de vaccinatie voor kennelhoest en ziekte van Weil een bescherming van één jaar. Bij de vaccinatie tegen parvovirus, hondenziekte en hepatitis garandeert de fabrikant een minimale beschermingsduur van drie jaar.
Vaccineren we niet te vaak?
Uit onderzoek is gebleken dat er bij sommige honden een langere immuniteitsduur (dan drie jaar) kan bestaan tegen parvovirus, hondenziekte (distempervirus) en hepatitis (adenovirus). Middels een titerbepaling kunt u kijken of uw hond nog voldoende beschermd is tegen deze drie ziekten. Bij katten is een titerbepaling ook mogelijk. Hierbij bepalen we de immuniteitsstatus van uw dier voor het calici virus, herpes virus (beide veroorzakers van niesziekte) en het panleukopenia virus (kattenziekte).
Bij de titerbepaling neemt de dierenarts wat bloed af bij uw dier. Door middel van een test in ons laboratorium kijken wij of uw huisdier (nog) voldoende afweer heeft tegen deze ziektes. Op basis van deze test kan worden besloten om een jaar te wachten met hervaccinatie. Het is wel belangrijk om te beseffen dat een uitslag van een titerbepaling een momentopname is. Het geeft geen garantie over de duur van de immuniteit. Wij adviseren alleen bij een voldoende hoge titeruitslag af te wijken van het geadviseerde vaccinatieschema.
Let wel: het blijft belangrijk om uw hond jaarlijks tegen de ziekte van Weil te blijven vaccineren. Voor deze besmettelijke ziekte is namelijk geen betrouwbare titerbepaling mogelijk en zien we nog jaarlijks gevallen in de regio. De ziekte van Weil is zelfs gevaarlijk voor de mens; in 2014 liepen minimaal 40 mensen in Nederland deze ziekte op.
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem gerust telefonisch contact op met afdeling gezelschapsdieren: 0575-587888. Voor de titerbepaling kunt u terecht op al onze locaties. Wij stellen u vervolgens telefonisch of per mail op de hoogte van de uitslag van het onderzoek met het bijbehorende advies.