• Onderzoek bevestigt RHD2-virus bij konijnen

Onderzoek bevestigt RHD2-virus bij konijnen

Onderzoek bevestigt RHD2-virus bij konijnen

Op 16 december is bevestigd dat zes onderzochte konijnen uit Utrecht en de regio Nijmegen inderdaad zijn overleden aan een infectie met het RHD2-virus. Afgelopen week zijn nog enkele andere konijnen onderzocht bij de afdeling Veterinaire Pathologie van de faculteit Diergeneeskunde. Het beeld dat daarin is gevonden wijst sterk op dezelfde infectie. Bij deze dieren wordt ook aanvullend onderzoek gedaan om aan te tonen om welke RHD-variant het gaat. RHD is de ziekteverwekker van de ‘konijnenziekte’ VHD.

In Nederland is nog geen vaccin tegen RHD2 geregistreerd en beschikbaar (wel tegen RHD1, de gebruikelijke variant van het virus). Maar inmiddels is duidelijk geworden dat in sommige andere EU-landen wel vaccins tegen RHD2 beschikbaar zijn. Daarom heeft de apotheek van de faculteit Diergeneeskunde inmiddels contact gelegd met de leverancier van dit vaccin en de verwachting is dat het vaccin in januari in Nederland beschikbaar zal zijn. Een exacte datum is echter nog niet bekend.

Zodra dit vaccin bij De Graafschap Dierenartsen beschikbaar is, zullen wij hieraan bekendheid geven. Meer informatie over VHD en de acute sterfte onder konijnen, inclusief adviezen en achtergronden vindt u hier beschreven.