• Op Vakantie?! Vergeet uw huisdier niet!!

Op Vakantie?! Vergeet uw huisdier niet!!

Op Vakantie?! Vergeet uw huisdier niet!!

Het is weer zomer, laat het voor uw huisdier ook een fijne tijd zijn! Of uw dier nu met u mee gaat op reis, thuis blijft of naar een pension gaat, er zijn belangrijke zaken waar u rekening mee dient te houden. Zo is er altijd, zowel thuis als op uw vakantiebestemming, kans op besmetting met parasieten zoals teken, vlooien en wormen. Daarnaast gelden er voor een verblijf in een pension en voor diverse reisbestemmingen verplichte vaccinaties en/of documenten. Uw dierenarts weet precies welke eisen voor uw dier en vakantiebestemming raadzaam of zelfs verplicht zijn. Hij/zij adviseert u graag over verplichte en/of preventieve maatregelen en maakt de benodigde documenten voor u in orde.

Gaat uw huisdier met u mee op vakantie naar het buitenland?

Als u uw dier mee wilt nemen over de grens zijn er een aantal wettelijke eisen waar u rekening mee moet houden.

  • Zo moet uw huisdier in het bezit zijn van een geldig Europees paspoort en uw dier moet een identificatiechip hebben. Vergeet niet het chipnummer en uw adresgegevens bij een databank te laten registreren voordat u op vakantie gaat.
  • Uw huisdier (hond/kat/fret) moet zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Deze vaccinatie dient minimaal 3 weken voor vertrek te worden toegediend en is voor de EU landen 3 jaar geldig. Sommige landen eisen dat deze vaccinatie nog eerder wordt gegeven. Honden die jonger zijn dan 15 weken op het moment dat de reis begint, kunnen helaas niet mee. De rabiësvaccinatie kan namelijk pas gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken.
  • Voor sommige landen moet uw dier verplicht worden ontwormd (en soms ook behandeld worden tegen vlooien en teken) voordat u vertrekt. Om welke landen dit gaat en ook voor overige invoereisen, kunt u op de website van de LICG meer informatie vinden.
  • Daarnaast komen op tal van bestemmingen parasieten en ziekteverwekkers voor die de gezondheid van uw hond of kat ernstig kunnen bedreigen. Beschermende preparaten helpen de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Verblijft uw huisdier in een pension?
Informeer ruim van te voren wat de vaccinatie- en andere voorschriften zijn van het pension.

Blijft uw huisdier in Nederland?
Ook wanneer uw huisdier in Nederland blijft deze zomer is bescherming tegen vlooien, teken en wormen belangrijk.

Warm weer?!
Oververhitting bij huisdieren gaat sneller dan men vaak denkt. De reden hiervoor is dat de meeste huisdieren moeilijker hun warmte kwijt raken dan wij mensen. Niet alleen het achterlaten van het huisdier in de auto kan oververhitting veroorzaken, maar ook het fietsen met de hond tijdens de warmere dagen. Wanneer de temperatuur boven de 21°C uitkomt, raden wij u aan om voorzichtig te zijn met het laten inspannen van uw huisdier. Ook al geeft uw hond te kennen zich goed te voelen, (langdurig) inspannen bij deze temperatuur kan al gauw leiden tot oververhitting. Voor meer informatie hierover, kunt u de adviesbrief ‘Voorkom oververhitting bij uw huisdier’ opvragen.

De Graafschap Dierenartsen wenst u en uw huisdier een beestachtig leuke vakantie!