• Opmerkelijk: katten en naald & draad

Opmerkelijk: katten en naald & draad

Opmerkelijk: katten en naald & draad

Honden (vooral labradors!) staan erom bekend dat ze van alles opeten wat eigenlijk niet voor hondenmagen bestemd is. Katten hebben die reputatie niet, maar toch zijn er een aantal katten met een vreemde fetisj: “naald en draad”.

Meerdere katten slagen erin om de ingeslikte naald (met of zonder draad) op de normale weg via de ontlasting weer uit te poepen. Het kan echter ook tot hele vervelende complicaties leiden, zoals; perforaties van slokdarm/maag/dunne darm of tot opgestroopte darmen omdat de naald op punt A is aangekomen en een deel van de draad op punt B is blijven hangen. Niet zelden moeten er spoedoperaties uitgevoerd worden en ook dodelijke afloop komt voor.

Gelukkig leeft de held van ons verhaal nog dankzij een zeer attente eigenares die, toen haar kat wel heel vreemd met zijn bekkie deed, zich realiseerde dat ze kort daarvoor naald en draad op de vloer was kwijtgeraakt. Ze heeft de kat opgepakt en is met grote spoed naar haar dierenarts gereden, waar gelukkig bleek dat de kat het draadje al had ingeslikt maar de naald  was blijven steken in het verhemelte. Met een klein roesje was het probleem heel snel opgelost zonder complicaties.