Oververhitting

Oververhitting

Oververhitting bij huisdieren gaat sneller dan men vaak denkt. De reden hiervoor is dat de meeste huisdieren moeilijker hun warmte kwijt raken dan wij mensen. Niet alleen het achterlaten van het huisdier in de auto kan oververhitting veroorzaken, maar ook het fietsen met de hond tijdens de warmere dagen. Helaas is het nog steeds aan de orde van de dag, vandaar dat wij dit onderwerp deze maanden extra onder de aandacht brengen.

 

Ontstaan van oververhitting

Wanneer het buiten 25°C is en wij mensen op de fiets stappen, dan werkt de voorbij stromende lucht verkoelend. Ga je vervolgens stil staan, dan merken we pas hoeveel we zweten. Doordat de luchtstroom is weggevallen, verdampt het zweet niet. Het lichaam kan hierdoor minder afkoelen, waardoor we het warmer krijgen. 

Honden en katten hebben alleen maar zweetklieren in de voetzolen. Daarnaast hijgen zij om warmte kwijt te kunnen raken. Dit is een stuk minder effectief als het over het hele lichaam kunnen zweten. Honden en katten raken dus veel minder goed overtollige warmte kwijt dan mensen. Dit geldt ook voor konijnen en knaagdieren. Oververhitting ontstaat vaak bij te grote inspanningen of het achterlaten van huisdieren in de auto met warm weer. De temperatuur kan in de auto binnen een paar minuten oplopen tot meer dan 50°C, zelfs in de schaduw! Het openhouden van ramen biedt onvoldoende verkoeling

Fietsen met de hond

Een paar kilometer rennen naast de fiets bij 25°C is al snel te belastend voor de hond. Men kan het vergelijken wanneer wij mensen met warm weer een regenpak aantrekken en op blote voeten moeten gaan hardlopen. Geen pretje en zeker niet gezond.

Ook wanneer het overdag warm is geweest, dan is het niet verstandig om ’s avonds met de hond te gaan fietsen. Al is het buiten afgekoeld, het wegdek blijft dan nog lang warm. Honden kunnen hierdoor niet optimaal hun warmte kwijtraken. Een ander probleem is dat het warme wegdek voor ernstige voetzool beschadigingen kan zorgen. Als richtlijn wordt gegeven om niet meer te fietsen met je hond, wanneer het overdag warmer is dan 21°C.

Symptomen

Een oververhitte hond is sloom, hijgt, kwijlt, heeft rode slijmvliezen en voelt warm aan. De hond kan zelfs zijn bewustzijn verliezen. De normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 38 en 39 graden 0C. Wanneer de temperatuur van de hond te hoog oploopt (42 graden 0C) dan veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Het dier raakt dan in coma en zal uiteindelijk overlijden. 

Behandeling

Het allerbelangrijkste is om er voor te zorgen dat de hond zo snel mogelijk weer afkoelt. Breng hem naar een koele of schaduwrijke plek en leg vervolgens koude natte doeken over de hond heen en probeer deze doeken steeds nat te houden. Koel de pootjes eventueel af met stromend water. Gooi nooit zo maar een emmer water over de hond heen. Dit kan een hartstilstand veroorzaken. Laat de hond kleine beetjes drinken, neem indien mogelijk de temperatuur op en neem contact op met de dierenarts. 

Voorkomen van oververhitting

  • Laat uw huisdier nooit zonder toezicht achter in de auto!
  • Mocht u een dier aantreffen in een auto, die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie!
  • Zorg voor voldoende schaduwrijke plaatsen.
  • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
  • Plan de grote wandeling of fietsronde ‘s ochtends vroeg (voor 08:00 uur) met de hond. Het wegdek heeft in de nacht kunnen afkoelen en de temperatuur is dan nog niet zo hoog.
  • Vermijdt in de middag en avond het lopen op asfalt en kijk waar het dier op gras kan lopen. Let op: ook zand kan erg warm worden. Door het warme wegdek en de zweetklieren in de voetzolen kunnen deze al snel tot bloedens toe afslijten. Kijk daarom regelmatig de voetzolen van uw hond na.
  • Vraag niet te grote inspanning van het dier tijdens de warme dagen.
  • Rem het dier op tijd af. Laat hem niet te lang spelen of rennen, ook al wil hij nog zo graag.
  • Laat het in de auto tijdens het rijden niet te warm worden en zorg voor voldoende luchtinlaat. Laat het dier niet met de kop uit het raam als u rijdt.