• Parvo bij een pup aangetroffen

Parvo bij een pup aangetroffen

Parvo bij een pup aangetroffen

Onlangs werd een ruim 3 maanden oude pup bij ons binnengebracht.  Ze was ineens erg ziek geworden: pijnlijke buik, heel veel braken en  waterdunne diarree. Ze kreeg onder andere een injectie tegen de misselijkheid, maar helaas knapte ze niet op en bleef ze braken. Dit was geen goed teken. Daarom werd ze opgenomen in onze dierenkliniek in Vorden.

Pups hebben nog wel eens de neiging om vreemde voorwerpen op te eten. Drs Schuurman voerde dan ook een echo van de buik uit om verder uit te zoeken wat er aan de hand was. Hierop kon hij geen vreemd voorwerp vinden, ook geen obstructie (=verstopping) of invaginatie (=deel van een darm die ingeschoven zit in een ander deel). Uit het bloedonderzoek kwamen geen opvallende afwijkingen. En ook de Giardiatest (een parasiet die regelmatig bij jonge honden voorkomt) was negatief. Hoewel de symptomen niet direct op Parvo wezen, maar omdat de hond uit het Oostblok bleek te komen, is er  een Parvo test gedaan. Deze was helaas wel positief. Het Parvovirus is een uiterst besmettelijk maagdarmvirus met vaak een dodelijke afloop.

Pups zijn extra gevoelig voor deze besmettelijke ziekte en daarom is bescherming door middel van herhaaldelijke vaccinatie vanaf 6 weken leeftijd uiterst belangrijk. Helaas zijn er wel malafide hondenfokkers en -handelaren die het geldelijk gewin belangrijker vinden dan de gezondheid en het welzijn van de pups en moederdieren. In de malafide hondenhandel worden pups over grote afstanden vervoerd en hebben vaak niet de juiste inentingen gehad. Deze pups, die vaak uit het Oostblok komen, zijn zwak en vaak ziek. Daarnaast ontwikkelen ze vaak gedragsproblemen omdat ze veel te vroeg bij de moeder zijn weggehaald en onvoldoende worden gesocialiseerd. Ook deze pup was vermoedelijk het slachtoffer van deze handel.
Helaas is het niet altijd duidelijk of je bij aanschaf van een dier met een malafide fokker of puppyhandelaar te maken hebt of niet. Alarmbellen moeten gaan rinkelen, wanneer een pup snel ‘voorradig’ of een stuk goedkoper is dan wanneer u er eentje via de rasvereniging bij een fokker koopt. Voor meer informatie over op welke punten u kunt letten bij het beoordelen van een aankoopadres: www.fairpup.nl.

Om de malafide hondenhandel vanuit het buitenland tegen te gaan worden de invoereisen van honden (en ook katten en fretten) per 29 december 2014 aangepast. Vanaf die datum mogen alleen honden die gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid) Nederland worden ingevoerd. Aangezien deze vaccinatie pas vanaf 12 weken leeftijd gegeven mag worden en daarna nog 3 weken gewacht moet worden voordat het dier de grens over mag, zijn de pups dus minimaal 15 weken oud voordat ze in Nederland ingevoerd mogen worden. Voor 29 december 2014 mogen pups, die jonger dan drie maanden oud zijn, zonder rabiësvaccinatie naar Nederland worden vervoerd. Verdere informatie vindt u hier.

Mocht u hierover nog vragen hebben, neem gerust telefonisch contact met ons op.

18 november: Helaas heeft ook deze jonge pup deze besmettelijke ziekte niet overleefd.