• Pas op met chocolade

Pas op met chocolade

U heeft misschien wel eens gehoord dat chocolade giftig is voor honden. Soms wordt ten onrechte gedacht dat dit een fabeltje is.

Het opeten van 1 pure chocoladeletter kan voor een hond van tien kilo namelijk al fataal zijn! Chocola is zowel voor honden en katten giftig, maar katten zullen uit zichzelf minder snel chocola eten.
Het zijn de stoffen theobromine en cafeïne die de problemen veroorzaken. Mensen kunnen in hun lichaam deze stoffen goed afbreken, honden en katten kunnen dit niet goed. De stoffen stapelen zich op in het lichaam wat uiteindelijk leidt tot vergiftiging.

Altijd spoed?

Of uw hond daadwerkelijk gevaar loopt hangt af van de grootte van de hond en van het type chocolade dat hij heeft gegeten. Een labrador van 30 kg die 100 gram witte chocolade heeft opgegeten heeft minder kans op problemen dan een chihuahua van 3 kg die een pure chocolade beestje van 30 gram op eet. Hieronder ziet u een rekenschema waarin u het gewicht van uw hond en de hoeveelheid chocolade en het type chocolade in kunt vullen.
Zet daarbij het gewicht op kg en de hoeveelheid chocolade op gm (gram).

Behandeling

Er is geen tegengif voor theobromine en cafeïne. Het allerbelangrijkste is dus de chocola zo snel mogelijk uit het lichaam te krijgen. Dat kan door de hond zo snel mogelijk (binnen 2-3 uur) te laten braken. Gebruik, wat helaas nog vaak wordt geadviseerd, geen zout om uw hond te laten braken. Dit kan namelijk weer tot een zoutvergiftiging leiden. Maar laat uw hond een injectie met braakmiddel geven bij de dierenarts. Indien de hond nog geen vergiftigingsverschijnselen heeft en alle chocola uitbraakt, geeft dat het beste vooruitzicht.
Daarna is alleen mogelijk om het dier symptomatisch te behandelen. Dat wil zeggen dat de hond behandeld moet worden voor verschijnselen die hij op dat moment heeft of worden verwacht. Een infuus zorgt ervoor dat de gifstoffen zo snel mogelijk uit het lichaam gespoeld worden en medicijnen moeten de toevallen en hartritmeproblemen beperken.  Let wel: het is proberen, na 2–3 dagen kan de hond toch nog door hartbeschadiging overlijden.