• Paspoortendag 4 november

Paspoortendag 4 november

Paspoortendag 4 november

De eerste zaterdag van november organiseren wij zoals gebruikelijk de paspoortendag. Wij nodigen u van harte uit om met uw paard, pony of ezel naar de paardenkliniek bij De Graafschap Dierenartsen in Vorden te komen op zaterdag 4 november tussen 10:00 en 14:00 uur.

Wat is er mogelijk deze dag:

Vaccinatie

  • Tijdens deze paspoortendag kunt u ook voor een gereduceerd tarief  van €17,50 uw paard, pony of ezel laten vaccineren tegen influenza en tetanus.  
    Nieuw dit jaar is de aandacht voor het alternerend vaccinatieschema voor paarden. Dit houdt in dat er niet méér dan strikt noodzakelijk gevaccineerd wordt. Met het alternerend vaccinatie schema, is het mogelijk per stal of per paard te beoordelen welke vaccinaties nodig zijn. In veel gevallen kunt u de tetanus vaccinatie gerust een keertje overslaan. Voor meer informatie kunt u bij  uw  dierenarts terecht.

Mestonderzoek

  • Tevens kunt u een mestonderzoek uit laten voeren voor het gereduceerde  tarief van €13,50.
  • Benieuwd hoe dit onderzoek in zijn werk gaat? U heeft tijdens deze dag de mogelijkheid om mee te kijken. De dierenarts kan u aansluitend voorzien van een ontwormadvies op maat.
    Meer informatie hierover, klik hier.

Wegen

  • Op de paardenklinkiek is een weegschaal aanwezig om het gewicht van uw paard of pony, op 2 cijfers achter de komma nauwkeurig te laten bepalen.  Dit geeft u een mooi beeld van het gewicht van uw paard, wat bijvoorbeeld belangrijk is voor de hoeveelheid te geven medicijnen en ontwormingsmiddelen, voor het nauwkeurig bijhouden van het dieet van uw dier en voor  het transport.  

 

 

Paspoort af laten tekenen

Als een paard eenmaal in het paspoort aangemerkt wordt als ‘niet meer bestemd voor humane consumptie’, heeft de dierenarts meer mogelijkheden qua medicatie, wanneer uw dier dit nodig zou hebben tijdens een behandeling en vervalt een administratieve verplichting*. Dit kunt u ter plekke op de kliniek in het paspoort laten registeren. Hiervoor hebben wij de naam van het paard, chipnummer van het paard en uw e-mail adres nodig. Is deze informatie  nog niet volledig bij ons bekend, geef het dan zo spoedig mogelijk aan ons door!

Als dit eenmaal in het paspoort van uw paard  is aangepast,  betekent dit niet dat u uw dier niet meer mag aanbieden voor de slacht. Het zal echter niet voor humane consumptie gebruikt worden.

En waarom dan?

Er is al jaren veel ophef over het paardenvleesschandaal. Uit onderzoek bleek dat paardenvlees in grote hoeveelheden werd verkocht als rundvlees. Ook werden in dit paardenvlees restanten van medicijnen aangetoond, die niet in voedsel  horen te zitten dat door mensen geconsumeerd wordt . Naar aanleiding van dit schandaal is de overheid strenger aan het controleren op de naleving van de wetgeving omtrent het gebruik van diergeneesmiddelen en de registratie hiervan in het paardenpaspoort.

Voor de diergeneeskundige behandeling van paarden zijn maar zeer weinig medicijnen geregistreerd. Hierdoor kan het voorkomen dat het paard niet de behandeling krijgt die het nodig heeft. In sommige gevallen is gebruik van niet voor het paard geregistreerde medicijnen toegestaan, maar door  gebruik hiervan ontstaat een (langere) wachttermijn voor de slacht of wordt  het dier zelfs helemaal ongeschikt voor humane consumptie.

*De afhandeling hiervan geeft voor dierenarts én paardenhouder een hoop administratieve rompslomp. Denk daarbij aan het schrijven van recepten en het invullen van medicijngebruik in het paspoort door de dierenarts en het bijhouden van een logboek door de paardenhouder.

Kennismaken met Anne-Marie Sas

Sommigen hebben mij al ontmoet, maar ik zal mij toch even kort voorstellen. Mijn naam is Anne-Marie Sas en per 1 april jl.ben ik als paardenarts het team van De Graafschap Dierenartsen komen versterken.

Ik ben geboren en getogen tussen de bollenvelden in Noord-Holland. In 2014 werd mijn droom werkelijkheid en mocht ik mijzelf dierenarts noemen. Na een baan op de Veluwe ben ik sam met mijn vrien Tom naar het oosten des land verhuisd om daar aan de slag te gaan als dierenarts.

Ik vind het een mooie regio met een gemoedelijke sfeer, waar ik elke dag met veel plezier mijn visites rijd. Binnen mijn vakgebied ben ik graag allround bezig, echter de tandheelkunde, gynaecologie en zorg voor jonge veulens hebbe mijn bijzondere interesse.

Naast mijn werk heb ik natuurlijk ook nog een aantal andere hobby's! Mijn vrije tijd breng ik (uiteraard) graag door tussen de paarden en ik reis graag één keer per jaar af naar een avontuurlijke verre bestemming.

Tijdens deze gezellige dag op 4 november is er uiteraard koffie, thee en gebak en kunt u o.a. onze collega Anne-Marie Sas  eens ontmoeten!

Graag tot 4 november tussen 10:00 en 14:00 uur

Voor meer informatie kunt u bellen naar 0575-587870.