• Paspoortendag 5 november & even voorstellen

Paspoortendag 5 november & even voorstellen

Paspoortendag 5 november & even voorstellen

Paspoortendag

Hierbij  nodigen wij u weer  van harte uit om met uw paard, pony of ezel naar de paspoorten dag op zaterdag 5 november, van 10.00-14.00 uur bij De Graafschap Dierenartsen in Vorden te komen.

  • Tijdens deze paspoortendag kunt u ook voor een gereduceerd tarief  van €17,50 uw paard, pony of ezel laten vaccineren tegen influenza en tetanus.
  • Tevens kunt u een mestonderzoek uit laten voeren voor het gereduceerde  tarief van €12,50.
  • Benieuwd hoe dit onderzoek in zijn werk gaat? U heeft tijdens deze dag de mogelijkheid om mee te kijken. De dierenarts kan u aansluitend voorzien van een ontwormadvies op maat. 
  • Op de paardenklinkiek is een weegschaal aanwezig om het gewicht van uw paard of pony, op 2 cijfers achter de komma nauwkeurig te laten bepalen.  Dit geeft u een mooi beeld van het gewicht van uw paard, wat bijvoorbeeld belangrijk is voor de hoeveelheid te geven medicijnen en ontwormingsmiddelen, voor het nauwkeurig bijhouden van het dieet van uw dier en voor  het transport.  
  • Twijfelt u over de fitheid van uw dier? Zou u eens een algemene  screening willen laten doen van het bloed van uw paard? Of wilt u de ACTH waarde van uw PPID-patiënt  (www.ppidbijpaarden.nl) laten testen? Dan is deze dag ook een mooi moment  om bloed af te laten nemen door een van onze dierenartsen. Dit wordt onderzocht in het laboratorium, waarvan u later die week de uitslag zult krijgen.

Paspoort af laten tekenen, wat houdt dit precies in?

Wanneer een paard eenmaal in het paspoort aangemerkt wordt als ‘niet meer bestemd voor humane consumptie’, heeft de dierenarts meer mogelijkheden qua medicatie, wanneer uw dier dit nodig zou hebben  tijdens een behandeling en vervalt een administratieve verplichting*. Dit kunt u ter plekke op de kliniek in het paspoort laten registeren. Hiervoor hebben wij de naam van het paard, chipnummer van het paard en uw e-mail adres nodig. Is deze informatie  nog niet volledig bij ons bekend, geeft u het dat zo spoedig mogelijk aan ons door!

Wanneer dit eenmaal in het paspoort van uw paard  is aangepast,  betekent dit niet dat u uw dier niet meer mag aanbieden voor de slacht. Het zal echter niet voor humane consumptie gebruikt worden.

En waarom dan?

Er is al jaren veel ophef over het paardenvleesschandaal. Uit onderzoek bleek dat paardenvlees in grote hoeveelheden werd verkocht als rundvlees. Ook werden in dit paardenvlees restanten van medicijnen aangetoond, die niet in voedsel  horen te zitten dat door mensen geconsumeerd wordt . Naar aanleiding van dit schandaal is de overheid strenger aan het controleren op de naleving van de wetgeving omtrent het gebruik van diergeneesmiddelen en de registratie hiervan in het paardenpaspoort.

Voor de diergeneeskundige behandeling van paarden zijn maar zeer weinig medicijnen geregistreerd. Hierdoor kan het voorkomen dat het paard niet de behandeling krijgt die het nodig heeft. In sommige gevallen is gebruik van niet voor het paard geregistreerde medicijnen toegestaan, maar door  gebruik hiervan ontstaat een (langere) wachttermijn voor de slacht of wordt  het dier zelfs helemaal ongeschikt voor humane consumptie.

*De afhandeling hiervan geeft voor dierenarts én paardenhouder een hoop administratieve rompslomp. Denk daarbij aan het schrijven van recepten en het invullen van medicijngebruik in het paspoort door de dierenarts en het bijhouden van een logboek door de paardenhouder.

Even voorstellen:

Sommigen van jullie zullen mij al ontmoet hebben maar hierbij zal ik mij toch nog even kort voorstellen.

Mijn naam is Patricia Janszen, 28 jaar oud. Als klein meisje was het altijd al mijn grote droom om paardenarts te worden. Vanuit de opleiding in Utrecht heb ik afgelopen winter enkele maanden stage gelopen op de praktijk in Vorden. Inmiddels heb ik mijn diploma echt op zak en ben ik per 1 juli de afdeling paard komen versterken.

Naast het plezier dat ik haal uit de afwisseling van het eerstelijnswerk, ligt mijn speciale interesse op het gebied van de orthopedie en de beeldvorming. Het fascineert mij het paard te bekijken als atleet en om deze atleet zo goed mogelijk te ondersteunen en te begeleiden in zijn prestaties. Tijdens mijn opleiding heb ik dan ook diverse stages op dit gebied gevolgd in binnen- en buitenland. In de toekomst hoop ik mijzelf hierin ook verder te kunnen ontwikkelen.

Samen met mijn vriend, kat en konijn ben ik onlangs in Lochem komen wonen. In mijn vrije tijd ga ik graag paardrijden, mountainbiken of hardlopen. De laatste twee weliswaar alleen met goed weer ;-).

Ik ben al druk bezig in de praktijk en heb enorm veel zin in deze nieuwe uitdaging!

Tijdens deze gezellige dag is er uiteraard koffie, thee en gebak en kunt u onze nieuwe collega Patricia Janszen eens ontmoeten!

Voor meer informatie: tel. 0575-587870 of kijk op www.degraafschapdierenartsen.nl