• Positieflijst: is mijn huisdier wel een huisdier?

Positieflijst: is mijn huisdier wel een huisdier?

Per 1 februari 2015 is er een nieuwe regeling van kracht met betrekking tot het houden van huisdieren. Er is een begin gemaakt aan een positieflijst voor zoogdieren. Op deze lijst zullen de dieren komen te staan die gehouden mogen worden als huisdieren. Diersoorten die hier niet op komen te staan zullen verboden gaan worden. Mensen die dit soort dieren in huis hebben, mogen deze blijven houden totdat dit dier overlijdt. Er mag echter niet mee gefokt worden. Daarnaast zal er nog een lijst worden gemaakt met diersoorten waarbij, naast de algemene welzijnseisen, speciale eisen gesteld zullen worden aan huisvesting en verzorging.

Of een diersoort op de positieflijst geplaatst wordt, hangt af van verschillende factoren. Is de diersoort beschermd kunnen ze ziektes overdragen of is het onmogelijk om het dier te huisvesten zonder dat dit ten koste gaat van het welzijn van het dier dan zal dit dier niet op de positieflijst worden geplaatst.

Inmiddels zijn er 99 diersoorten bekeken. Hiervan zijn er 81 op de positieflijst geplaatst. 19 soorten zijn niet op de lijst geplaatst. Deze dieren mogen dus niet meer als huisdier worden aangeschaft.

Op dit moment staan er een aantal dieren nog niet op de lijst omdat deze nog niet beoordeeld zijn. De fret, lama, chinchilla, degoe en alpaca zijn hier een aantal voorbeelden van.

In totaal zullen er ongeveer 300 verschillende diersoorten worden beoordeeld. De lijsten zullen dus steeds worden aangepast.

Voor meer informatie, klik hier.