• Thema april en mei: Parasieten ‘teek it or leave it!’

Thema april en mei: Parasieten ‘teek it or leave it!’

Thema april en mei: Parasieten ‘teek it or leave it!’

De klok is verzet naar de zomertijd! De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Meer tijd om van het daglicht gebruikt te kunnen maken, bijvoorbeeld om lekker het bos in te gaan.

Ook betekent het voorjaar warmere temperaturen, waar ook de parasieten zoals teken actiever door worden en vlooieneitjes sneller ontpoppen. Ze zijn er het hele jaar door, maar vanaf 5 tot 10 graden (buiten) zullen teken actiever worden in het opzoeken van hun gastheer: wat een mens, een huisdier of een wild dier kan zijn, waaronder zoogdieren, vogels en reptielen.

Wat is een parasiet eigenlijk? Wikipedia schrijft: Een parasiet is een levensvorm, die zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft (de gastheer) in stand houdt en vermenigvuldigt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen endoparasieten (leven ín de gastheer) en ectoparasieten (leven óp de gastheer). Hoewel sommige parasieten zich bij één soort gastheer houdt, zijn er heel veel parasieten die het niet zo nauw nemen en soms zelfs verschillende gastheren nodig hebben om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Een aantal parasieten hebben ook de mens als gastheer of kunnen ziektes overdragen op mensen. Zo is ook het ontwormingsadvies van minimaal 4 x per jaar in het belang van de volksgezondheid, aangezien de spoelwormen vervelende gevolgen voor de mens (kinderen in het bijzonder) kunnen hebben.

In de maanden april en mei besteden wij extra aandacht aan parasietenbestrijding, met name de wormen, vlooien en teken. Er zijn verschillende toedieningsvormen (tablet, spot-on, injectie of band) en werkingsduur (oplopend tot 8 maanden). Voor een advies op maat kunt u terecht bij uw dierenarts of dierenartsassistente.

Heeft u vakantieplannen en gaat het huisdier mee, dan zal ook gedacht moeten worden aan geschikte parasietenbestrijding. Niet alleen om te voorkomen dat uw huisdier besmet raakt of ziek wordt, maar ook om er voor te zorgen dat de parasieten niet ‘meeliften’ om zich in ons land te gaan vestigen.

Bij de Graafschap Dierenartsen ontvangt u tijdens de parasietenmaanden, bij afname van minimaal 3 maanden vlo en/of tekenbehandeling voor hond of kat, een gratis ontworming!  (Deze actie is eenmalig per dier per huishouden. Spaart men liever op de Dierpas, dan vervalt deze aanbieding.)

Op onze website staat uitgebreide informatie over parasieten bij de kat (vlo, teek en wormen) en bij de hond (vlo, teek en wormen).

Geniet van de komende periode, maar ‘Teek care’!!