• Toename vossenlintworm bij vossen in Nederland

Toename vossenlintworm bij vossen in Nederland

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Het aantal besmette vossen met vossenlintworm neemt toe in de oostelijke buitengebieden van Maastricht. Zeven jaar geleden was nog 1 op de 10 vossen besmet, nu is ongeveer de helft van de onderzochte vossen besmet.

Dit is de belangrijkste conclusie uit een nog niet afgerond onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

De vossenlintworm is een kleine lintworm (1-4,5 mm). Deze lintworm leeft in de darmen van de vos en produceert eitjes die met de ontlasting worden uitgescheiden. De vossenlintworm komt al vele jaren voor bij vossen in Centraal-Europa. In Nederland komt deze lintworm voor bij een deel van de vossen in Zuid-Limburg. Mensen kunnen besmet raken door het eten van wilde bosvruchten, paddenstoelen of fruit dat op de grond is gevallen waar vossenlintwormeitjes op terecht zijn gekomen. Ook (in)direct contact met vossen vormt een besmettingsrisico.

Honden en katten kunnen evenals vossen besmet raken doordat zij besmette knaagdieren eten. Via likken kan de hond eitjes in de vacht verspreiden en door contact met de vacht kunnen mensen besmet raken. Bij katten is dit risico minder groot omdat zij veel minder eitjes uitscheiden nadat zij besmet zijn.

Voorzorgsmaatregelen voor mens en dier

Mensen die in Zuid-Limburg wonen of daar op vakantie gaan, wordt afgeraden met de blote hand uitwerpselen of kadavers van vossen aan te raken. Ook kunnen zij het beste uit de buurt van vossenholen blijven. Was wilde bosvruchten, zelf geplukte paddenstoelen, valfruit en groenten uit de moestuin grondig en kook groenten en fruit uit risicogebieden voor consumptie. Voorkom dat er vossen in de moestuin kunnen komen. En gebruik tijdens het tuinieren altijd handschoenen.

Bevindt u zich in een risicogebied, zorg dan dat uw hond of kat geen knaagdieren opeet. Daarnaast is het belangrijk om honden en katten in Zuid-Limburg, die regelmatig los lopen, elke 4 weken met een antiwormmiddel (het middel praziquantel) te ontwormen. Vooral voor jachthonden en/of honden die knaagdieren eten is dit van belang. De dierenarts kan hier meer informatie over geven. Voor meer informatie over de vossenlintworm in Zuid-Limburg kijk op de website van het RIVM. Voor meer tips om besmetting te voorkomen kijk op de website van het NVWA.

Uw huisdier naar het buitenland?

De vossenlintworm komt in veel andere landen ten oosten van Nederland al voor zoals in Duitsland, Polen, Zwitserland en Oostenrijk. Neemt u uw huisdier mee naar een risicogebied, dan is het belangrijk om uw huisdier bij thuiskomst tegen vossenlintworm te behandelen. In Europa zijn er ook een aantal landen waar niet of nauwelijks vossenlintworm voorkomt. Sommige landen stellen een behandeling tegen wormen door een dierenarts voorafgaand aan de reis verplicht. De wetgeving hieromtrent verandert voortdurend en kan dus per land verschillen. Voor vrijblijvend advies kunt u terecht op een van onze locaties.