vakantie!

vakantie!

vakantie in corona tijd

Het is juli en de vakantietijd is aangebroken!
Met ook de bouwvakvakantie in zicht hebben de meesten van ons al nagedacht over hoe de vakantie dit jaar ingevuld gaat worden.
Wellicht gaat de vakantie anders worden dan in eerste instantie bedacht vanwege corona. 
Wat de plannen ook zijn, als u huisdieren heeft, zult u uiteraard rekening met ze moeten houden: waar de reis ook naar toe gaat, neemt u uw huisdier mee of blijft hij/zij thuis met een oppas of gaat hij naar het pension.

 

Huisdieren en vakantie

Allereerste is het belangrijk om u af te vragen als u weggaat, of u uw huisdier er écht een plezier mee doet om hem/haar mee te nemen. Sommige dieren zijn erg aan huis en hun routine gehecht en zult u ze er echt geen plezier mee doen door ze mee te nemen.
Zowel tijdens de voorbereiding van de vakantie, de reis ernaartoe en terug, en ook tijdens het verblijf aldaar, zult u soms aanpassingen moeten doen voor uw reisgenootjes. 
We hebben 2 check-lijsten opgesteld:

  • Mijn huisdier gaat mee op vakantie
    • Informeer bij uw vakantieadres tijdig of huisdieren welkom zijn. Vraag ook naar de regels voor hun aanwezigheid, bijvoorbeeld als het gaat om vaccinaties tegen kennelhoest. 
    • Buitenland bezoeken? Verplicht voor hond, kat en fret aan een bezoek naar het buitenland is een EU-paspoort, een chip en een geldige vaccinatie tegen rabiës. Als u door meerdere landen heenreist, zult u ook aan de regelgeving van deze landen moeten voldoen. Op de website van de LICG kunt u kijken wat de invoereisen zijn. 
    • Vaccinaties dienen op orde te zijn. Voor elk buitenlandbezoek geldt altijd dat de vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) op orde moet zijn. 
    • Parasietenbestrijding is belangrijk om te voorkomen dat je met meer beestjes thuiskomt, dan de bedoeling is. Zowel voor een vakantie binnen onze grenzen als erbuiten verstandig om te doen. Bijvoorbeeld in Limburg en Groningen leeft de vossenlintworm. Een wormsoort die ook schadelijk is voor mensen. Maar ook buiten onze grenzen zitten parasieten zoals muggen en zandvliegen die schadelijke ziekten overbrengen, zoals hartworm en Leishmania. 
    • Check voordat u vertrek onder andere of de chip goed geregistreerd staat. Huisdieren verdwalen eerder in een andere omgeving. Op www.chipnummer.nl kunt u kijken óf de chip is geregistreerd en waar. Kloppen de gegevens die erbij staan nog?  
      Mocht u met de hond een wandelvakantie houden, is het verstandig vooraf goed te trainen. Net als mensen kunnen honden ook last van hun lijf of pootjes krijgen bij ongetraind op pad gaan. 
      Zijn er plannen de hond mee te nemen op een boot, zorg dan voor een goed passend zwemvest. Ook al kan uw hond goed zwemmen (niet alle honden kunnen dit goed van nature!), een val van een boot kan levensgevaarlijk zijn.
    • Inpaklijst
      - voldoende voer (zeker als hij/zij dieet-voeding krijgt)
      - parasietenbestrijding indien behandelschema dit voorschrijft
      - paspoort
      - reserve riem
      - zwemvest
      - drinkfles voor onderweg
      - mand of dekens
      - gegevens van de dichtsbijzijnde dierenarts
    • Met de auto reizen is iets waar niet elk dier dol op is. Mocht het nodig zijn, oefen dit dan van te voren. Er zijn ook dieren die wagenziek zijn. Hiervoor zijn eventueel hulpmiddelen verkrijgbaar.
      Zorg onderwerg voor voldoende rust, maximaal 2 uur rijden, dan een kwartier rust. Even plassen, de benen strekken, wat drinken. Lijn uw hond aan voordat deze uit de auto gaat. Het zal niet de eerste keer zijn, dat een hond de (snel)weg over rent. Plan uw reis goed, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Neem ook vers drinkwater mee, niet elke rustplaats heeft dit beschikbaar. 
  • Mijn huisdier gaat naar pension
    • Informeer bij uw pensionhouder tijdig of uw dier op de gewenste datum welkom is. Vraag ook naar de regels voor hun aanwezigheid, bijvoorbeeld als het gaat om vaccinaties tegen kennelhoest en parasietenbestrijding. 
      Soms is het zinvol een keer proef te draaien als uw huisdier daar nog nooit is geweest. 
    • Parasietenbestrijding is belangrijk om te voorkomen dat je met meer beestjes thuiskomt, dan de bedoeling is. De infectiedruk in pensions en andere plekken waar veel dieren samen komen, is verhoogd. Een goede anti-vlooien- en tekenbehandeling is een must. U zult niet de eerste zijn die een vlooienplaag in huis heeft na de vakantie. Wanneer u uw huisdier ophaalt van pension is ontwormen ook aan te raden. 
    • Check voordat u vertrek onder andere of de chip goed geregistreerd staat. Huisdieren verdwalen eerder in een andere omgeving. Op www.chipnummer.nl kunt u kijken óf de chip is geregistreerd en waar. Kloppen de gegevens die erbij staan nog?  
    • Inpaklijst
      - voldoende voer (zeker als hij/zij dieet-voeding krijgt)
      - parasietenbestrijding indien behandelschema dit voorschrijft
      - paspoort
      - eigen mand of dekens
      - medische bijzonderheden 

In ons blog over zomergevaren vindt u meer informatie over alles wat dit mooie seizoen met zich meebrengt.
Wist u bijvoorbeeld dat niet elke hond kan zwemmen? En sommige honden dit dus echt moeten leren?
En dat er naast parasieten nog meer ongemakken zijn, zoals grasaren en de beruchte berenklauw? 
En dat fietsen met uw hond boven de 20 graden Celsius voor serieuze problemen kan zorgen?

 

informatie per land

Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) vindt u veel informatie over huisdieren. 
Onder andere staat er ook per land aangegeven wat de invoereisen zijn als u uw huisdier mee wilt nemen. 
Elk land heeft zijn eigen invoereisen als u hier een huisdier wilt invoeren. De volgende dingen zijn alijd verplicht bij buitenlandbezoek: 

  • een geldig EU-paspoort
  • met hierin het chipnummer erin geseald
  • en hierin een geldige rabiësvaccinatie

Denkt u er ook aan dat u moet voldoen aan de eisen van landen, ook al reist u er alleen doorheen? 

extra verkoeling

Als het erg warm wordt, is het fijn uw huisdier extra verkoeling te kunnen geven binnenshuis. Heeft u weleens gedacht aan aan koel-bandana of een koelmat? De meeste dierenspeciaalzaken hebben hier wel een leuk aanbod voor. 
En heeft u bijvoobeeld weleens een lekker ijsje gemaakt voor uw hond of kat?

Hieronder hebben we een aantal lekkere recepten uitgeschreven.

  • verkoelende recepten

    Wijzelf vinden een verkoelend ijsje wel lekker op een warme dag, dus waarom zou een hond of kat dit niet waarderen?
    Op zich een goed ieee, maar slim om wel even over na te denken: als u zo'n ijsje aanbiedt, moet hij langzaam en al likkend gegeten worden om hoofdpijn, een vastgeplakte tong, pijnlijke tanden en maag- en darmproblemen te voorkomen. Daarnaast is een mensen-ijsje niet direct geschikt voor een huisdier, maar u kunt natuurlijk zelf iets lekkers maken! Het makkelijkste is om te werken met een KONG. Hiermee kunt u eindeloos variëren en het hele jaar rond recepten voor bedenken en maken. 

    Ingevroren brokken
    Een makkelijk kong-recept dat wel wat meer tijd vergt. Doe de kong helemaal vol met de reguliere hondenbrokken. Houd je vinger op de kleinste opening en laat via de grote opening de kong vollopen onder de waterkraan. Haal je vinger van het gat en laat de kong leeglopen. Laat de kong nog eenmaal vol- en weer leeglopen. De hondenbrokken zijn nu allemaal vochtig. Plaats de kong voorzichtig (!) in de vriezer. Haal de kong met de aan elkaar gevroren hondenbrokken uit de vriezer en het eetfeest kan beginnen. Door likken, warme adem en voorbij gaan van de tijd komen de brokken langzaam weer los. 
    Let op: een ingevroren kong eerst even onder de kraan houden, anders heb je kans dat de tong van je hond aan de kong vast komt te zitten.

    Kattenmelk ijsje
    Voor katten is kattenmelk een makkelijk product om een ijsje van te maken.
    Heel simpel: zet een bakje met kattenmelk neer en leg hierin een ijsblokje. Of neem een ijsblokjesvorm en laat hier wat kattenmelk in bevriezen (ook deze kattenmelkblokjes voor het aanbieden even onder de kraan afspoelen om een vastgeplakte tong te voorkomen). 

    IJsje
    Laat brokken weken in een laagje warm water staan tot het helemaal opgelost is (als u niet te lang wilt wachten, kunt u ze ook blenden) en er een soepje ontstaat. Sluit het kleine gat van de kong af met folie, zodat hij niet leegloopt. Giet de soep in de kong. Zet de kong in een beker of schaaltje, zodat hij rechtop blijft staan Zet de kong in de vriezer tot hij bevroren is. Spoel de kong eerst af voor u hem aan de hond geeft. Dit voorkomt het vastplakken van de tong aan de buitenkant.