Voorkom Neospora

Voorkom Neospora

Melkveehouders in het buitengebied van Ruurlo en Lochem lijken zich steeds meer zorgen te maken over besmetting van hun dieren met de Neospora-parasiet, zo meldde dagblad de Stentor vorige week. Problemen met Neospora zijn te voorkomen als hondenbezitters de poep van hun honden meteen opruimen.

In het Ruurlose buitengebied zijn volgens de Stentor al de nodige besmettingen geweest. Wij zien geen toename van het aantal Neospora-gevallen in het praktijkgebied, maar wij kunnen ons goed voorstellen dat melkveehouders zich zorgen maken. “De neospora-parasiet veroorzaakt verwerpen bij koeien. Koeien die geïnfecteerd zijn met neospora blijven waarschijnlijk levenslang besmet. En 80 procent van de nakomelingen van deze dieren is ook besmet. Zo kan een neosporabesmetting lang op een bedrijf aanwezig blijven en voor grote (financiële) schade zorgen.”

Besmetting van koeien kan op elke leeftijd plaatsvinden via hondenpoep. Een hond die bijvoorbeeld van een verworpen vrucht of vruchtwater heeft gegeten, scheidt een tijdje later met zijn ontlasting eitjes van de neospora-parasiet uit. Als een besmette hond in het weiland of op het voer in de stal poept, kunnen koeien de eitjes binnenkrijgen.
Zowel honden van omwonenden als eigen honden kunnen voor problemen zorgen. Wij merken dat steeds meer melkveehouders daarom geen hond meer houden. Dat is jammer, omdat een gezins- en of waakhond een verrijking kan zijn voor de boerenfamilie. Een hond kan nog best kan op een melkveebedrijf, als het dier maar niet in de stal of het weiland komt.

Wij adviseren mensen die hun hond uitlaten in de buurt van een melkveebedrijf, ze niet in de wei te laten en de poep meteen op te ruimen. “Daardoor zijn problemen met neospora eenvoudig te voorkomen.”

bron: www.veearts.nl