• Een prettige jaarwisseling voor u en uw huisdier?

Een prettige jaarwisseling voor u en uw huisdier?

Een prettige jaarwisseling voor u en uw huisdier?

Net zoals in 2022 is het afhankelijk van de gemeente waarin u woont of er al dan niet sprake is van een vuurwerkverbod. En hoe de gemeenten omgaan met het carbidschieten zal per regio verschillen of verboden zijn/worden. Hoe dat verbod er ook uitziet, er bestaat altijd een kans dat er illegaal vuurwerk afgestoken wordt (en ook op andere dagen dan rond oud en nieuw). Het zal dus niet overal een knalvrij december worden. Voor dieren kan dit resulteren in erg onprettige ervaringen. Wat kunt u doen om uw (huis)dier hier op voor te bereiden of wat als de angst voor vuurwerk er ineens is?

op tijd voorbereid

In de aanloop naar de jaarwisseling is het belangrijk u hierop voor te bereiden. Indien u na 1 november medicatie nodig heeft als hulpmiddel om uw dier minder angstig en/of rustiger te laten worden, neem dan vóór de kerstdagen (tijdens openingstijden) contact met ons op zodat u op tijd kunt starten, bij voorkeur net voor of na de kerst. Houd er ook rekening mee dat oud en nieuw dit jaar in het weekend valt, zorg dat u voor het weekend de benodigde middelen in huis heeft.

vuurwerkangst

Om uw (huis)dier deze tijd zo plezierig mogelijk te laten doorkomen hebben wij een aantal tips voor u op een rij gezet.

honden:

Uitgebreide informatie hierover vindt u op deze pagina over vuurwerkangst bij honden.

uw hond (ineens) bang voor vuurwerk?

Het kan zijn dat u zich pas kort voor de jaarwisseling voor het eerst bewust wordt van de vuurwerkangst van uw hond. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een van onze assistentes (tijdens openingstijden), die u de meest geschikte oplossing voor dat moment zullen adviseren.
Neemt u dan in het voorjaar daaropvolgend contact op met onze kynologische gedragstherapeuten voor honden Edith Voortman of Miriam Kafoe voor meer informatie over therapieën en vuurwerktraining. U heeft dan ruim de tijd om voor de volgende jaarwisseling maatregelen te treffen.

 

Katten:

  • Katten voelen zich op hun gemak als ze weg kunnen kruipen, zorg dat hier gelegenheid voor is.  Zet een doos neer of zorg dat de kat ergens in kan schuilen.
  • Voorkom dat de kat naar buiten gaat.
  • Doe de gordijnen dicht en zet eventueel muziek op.
  • Medicatie is een hulpmiddel om uw kat minder angstig en/of rustiger te laten worden, hiervoor kunt u contact met ons opnemen. Begin hier op tijd mee, bij voorkeur net voor of net na de kerst.

vogels, konijnen, cavia’s en hamsters:

  • Vooral de lichtflitsen kunnen problemen opleveren bij vogels, konijnen, cavia’s en hamsters.
  • Doe de gordijnen dicht en hang eventueel een kleed over de kooi.
  • Konijnen en cavia’s verschuilen zich graag, zorg dat hier gelegenheid voor is.
  • U kunt eventueel muziek opzetten.

Uitgebreide informatie over vuurwerkangst bij konijnen vindt u hier.

paarden:

Uitgebreide informatie over vuurwerkangst bij paarden vindt u hier.

Om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor vuurwerkangst bij dieren kunt u dit filmpje bekijken en eventueel delen.

Heeft u nog vragen dan kunt u terecht aan de balie, of u kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 08.00 uur tot 17.00 uur op telefoonnummer (0575) 587 880 of (0313) 475 162.

De medewerkers van De Graafschap Dierenartsen wensen u en uw dier(en) fijne feestdagen en vooral een gezond 2024!