• West Nijl virus gevonden in Nederland

West Nijl virus gevonden in Nederland

West Nijl virus gevonden in Nederland

Half september heeft het RIVM bekend gemaakt dat het West-Nijl virus is aangetroffen bij een vogel. Dit virus wordt overgedragen via muggen en is een zoönose (een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan), dus ook voor ons gevaarlijk. 

Hoe raak je besmet?

Besmetting gebeurt via geïnfecteerde muggen. De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren. Onder natuurlijke omstandigheden wordt het virus niet van mens naar mens overgebracht. Maar het is wel mogelijk dat iemand besmet wordt door bloed- of orgaantransplantatie. [bron.RIVM].

meer informatie

Klik hier voor het artikel, geschreven door de sectorraad paarden.

Klik hier voor het artikel op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Klik hier voor het artikel op de website van de faculteit Diergeneeskunde.

Klik hier voor meer informatie op onze website.

Vaccineren

Er is geen specifieke therapie tegen het West Nijl-virus. Als een paard ziek wordt kan het alleen ondersteunend geholpen worden. De paarden kunnen hier wel tegen geënt worden. 

Basis vaccinatie:  na de eerste keer vaccineren tegen West-Nile, deze herhalen na 3-6 weken

Herhalingsvaccinatie: iedere 12 maanden.

Voor een optimale bescherming is het advies om in het voorjaar te vaccineren, vóór de periode waarin de hoeveelheid muggen toenemen.
Het is mogelijk een individueel paard op een stal te vaccineren. Het is niet noodzakelijk om de hele stal te vaccineren omdat de verspreiding anders verloopt.
Drachtig paarden kunnen volgens hetzelfde schema gevaccineerd worden.​​​​​​