• Winnaar prijsvraag: Konijn in de Spotlights

Winnaar prijsvraag: Konijn in de Spotlights

Winnaar prijsvraag: Konijn in de Spotlights

Wij feliciteren Jens uit Vorden met zijn prijs voor Konijn in de spotlights. Jens had alle vragen goed en wint het boek High five met je konijn en 1,5 kg Selective Supreme voeding voor zijn konijn Bram.

Wilt u de vragen nog eens nalezen met uitleg? Lees verder.

1.       Hoeveel nestjes kan een voedster per jaar krijgen?
A. 2 – 4
B. 5 – 7
C. 8 – 10

Vanaf ongeveer 4 maanden leeftijd is een konijn geslachtsrijp. Het voortplanting seizoen is van januari tot augustus. Bij konijnen die binnen leven is de cyclus vaak wat in de war en gaat deze vaak het hele jaar door. Een vrouwtjes konijn (voedster), is iedere 7 dagen gedurende 48u vruchtbaar. De dracht duurt ongeveer 31 dagen. In de laatste dagen van de dracht zal de voedster een nestje gaan maken. Na de geboorte van de jongen kan de voedster opnieuw gedekt worden binnen 24uur. In totaal kan een konijn dus 8-10 nesten per jaar krijgen!

2.       Het konijn is een:
A. solitair dier (leeft alleen)
B. groepsdier

Het leven in een groep zorgt voor veiligheid, er zijn immers meer ogen om roofdieren aan te zien komen. Tevens is het voor een roofdier moeilijker om een dier te vangen uit een groep. Een konijn is dan ook echt een groepsdier. Sociale familiegroepen bestaan uit meestal 8 individuen, maar kunnen onderdeel zijn van een nog grotere kolonie. Wanneer u een konijn als huisdier houdt, doet u er dan ook goed aan om het diertje niet alleen te houden maar minimaal met zijn tweeën.

3.       Het konijn:
A. heeft een eigen toiletplek en is een opgeruimd dier
B. maakt graag een rommeltje van zijn huis
C. houdt er van in de volle zon te zitten

Konijnen zijn van zichzelf opgeruimde dieren en hebben in hun verblijf vaak een aparte plek om zich te ontlasten. Konijnen zijn ook goed zindelijk te krijgen.
Daar waar het konijn zijn toilet heeft gemaakt, kunt u ook een konijnentoilet neerzetten. Zorg dat deze een makkelijke instap heeft, zodat uw konijn er zo in kan huppen.

4.       Het konijn is een:
A. herbivoor
B. omnivoor
C. carnivoor

Konijnen zijn echte planteneters en hebben een relatief lang verteringskanaal. Voor een optimale darmwerking hebben ze daarom vezelrijk voedsel ofwel ruwvoer nodig. De belangrijkste vezel leverancier is hooi en eventueel stro. Het is van belang dat dit ook altijd aanwezig is in hun verblijf. Een goede vuistregel is om net zoveel hooi te geven per dag als het konijn groot is.

5.       De dagelijks maaltijd van een konijn bestaat uit met name (meerdere opties mogelijk):
○ klein beetje biks/droogvoer
○ blindedarmkeutels
○ fris water
○ veel fris hooi
○ een kleine hoeveelheid groente
● al het bovengenoemde

Een gezond dieet voor een konijn bestaat uit weinig droogvoer, onbeperkt hooi, voldoende groenvoer en af en toe fruit. Konijnen horen een slank en gespierd lichaam te hebben. De ribben moeten voelbaar zijn zonder dat daar een dikke laag vet over zit. Veel konijnen zijn te zwaar omdat ze teveel of te calorierijk voedsel krijgen.

6.       Een konijn heeft:
A. 4 snijtanden
B. 4 snijtanden en 6-8 kiezen
C. 4 snijtanden en 20-22 kiezen

Konijnen behoren tot de haasachtigen en zijn geen knaagdieren. Ze onderscheiden zich van de knaagdieren omdat ze achter de voorste snijtanden ook nog twee stifttandjes hebben. De snijtanden en kiezen van een konijn groeien constant door. Bij de juiste stand slijten ze recht op elkaar af en wordt de juiste lengte behouden. Bij sommige dieren slijten de tanden en kiezen niet goed af en kunnen er scherpe haken en randen ontstaan. Dit is natuurlijk erg pijnlijk voor het dier en moet behandeld worden onder narcose, zodat het dier weer normaal kan eten. U kunt gebitsproblemen onder andere herkennen aan: niet kunnen of willen eten, natte kin en tandenknarsen.

7.       Myxomatose is:
A. een kunstmatige konijnenmelk voor pasgeboren konijnen
B. een konijnenras
C. een dodelijke virusziekte bij konijnen

Deze ziekte kan zowel bij wilde als bij tamme konijnen voorkomen. Het kan overgedragen worden voor dragers, zoals muggen en vlooien, maar ook door onderling contact tussen konijnen.  Vaak zien we bij een besmetting in eerste instantie vooral snot en wordt er vaak gedacht aan een verkoudheid. De ogen zijn rood omrand, maar tranen niet. Hierna begint het konijn te niezen en daarop volgend is de ontwikkeling van bulten/tumoren.
Er is geen geneesmiddel voor myxomatose. De behandeling zal bestaan uit symptoombestrijding, pijnstilling en goede voeding. Het overgrote deel van de konijnen die besmet zijn, zullen sterven. Gelukkig is het mogelijk om konijnen hiertegen te beschermen door middel van vaccinatie.

8.       Wat is waar:
A. een konijn eet graag groene vliegen
B. de maden die uit de eitjes komen van de groene vlieg eten graag konijn

Groene vliegen kunnen vooral in de zomermaanden voor problemen zorgen bij konijnen. De vliegen komen af op ontlasting- en urinegeur en leggen eitjes op eventuele vieze gebieden rond staart en liezen van het konijn. Uit deze eitjes komen na 1-2 dagen maden, die zich binnen vier uur een weg door de huid naar binnen eten. Dit is uiteraard erg pijnlijk voor het dier en is een spoedgeval. Controleer uw konijn in de zomermaanden dagelijks op maden. Er bestaat een middel dat u preventief kunt gebruiken om vliegen te weren. Ook kan een klamboe om het verblijf heen, heel effectief zijn.

9.       Waar –  Niet waar,       Het konijn en de cavia

Hebben soortgenootjes om zich heen nodig om een normaal en volledig leven te leiden.
Konijnen en cavia’s kunnen niet met elkaar communiceren. Ze kunnen elkaars aanwezigheid wel op prijs stellen, maar er zijn wel veel verschillen tussen het gedrag van de dieren. Een konijn houdt er bijvoorbeeld van om een vriendje of vriendinnetje veel te wassen, cavia’s zullen dit niet doen. Konijnen kunnen flink stampen met de achterpoten, een cavia zal dit niet begrijpen. Dit kan tot frustratie leiden. Daarom is het voor het konijn of cavia het beste als ze geplaatst worden met een vriendje/vriendinnetje van hun eigen soort.

Cavia’s hebben een hoge behoefte aan vitamine C. Een cavia kan dit namelijk zelf niet aanmaken en heeft het nodig uit de voeding. Een konijn heeft dat extra vitamine C in de voeding niet nodig.

Konijnen eten hun eigen blindedarmkeutels op, hieruit halen ze voedingsstoffen. Bij cavia’s is dit niet het geval.

Het moge duidelijk zijn dat konijnen en cavia’s het liefste samenwonen met een soortgenootje. Het zijn beide groepsdieren en horen dan ook niet alleen te leven. En het is natuurlijk ook het mooiste om te zien, als je konijn nadat ze samen heerlijk gespeeld hebben, vervolgens lekker samen tegen elkaar aan in slaap vallen.