• Ziekte van Weil - Leptospirose besmetting

Ziekte van Weil - Leptospirose besmetting

Ziekte van Weil - Leptospirose besmetting

Via een dierenarts uit Arnhem, kwam gisteren het bericht dat er een hond (in regio Oosterbeek) besmet is geraakt met de ziekte Leptospirose, een ziekte veroorzaakt door leptospiren. Het is een verzamelnaam voor meerdere ziektebeelden. Leptospirose, wordt ook wel de ziekte van Weil genaamd.

Deze leptospiren veroorzaken nierontsteking en leverontsteking. Een belangrijke bron van besmetting is door rattenurine besmet oppervlaktewater. Leptospirose is een gevaarlijke ziekte en is van dier op mens overdraagbaar.
Er zijn een aantal typen (serovars) van de bacterie Leptospira, die de ziekte veroorzaken, ieder met hun eigen gastheer. Vooral muizen en ratten zijn een bekend reservoir van leptospiren, die modderkoorts en ziekte van Weil bij de mens veroorzaken, maar ook runderen kunnen leptospiren bij zich dragen (die melkerskoorts bij de mens veroorzaken).” Bron RIVM

vaccineren

Bij de Graafschap Dierenartsen worden ieder jaar enkele gevallen gediagnosticeerd. Tijdige behandeling kan de hond redden, maar is vaak zeer intensief en kostbaar. Daarnaast wordt de aandoening vaak in een laat stadium opgemerkt. Voorkomen is beter dan genezen.
De belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen leptospirose is vaccineren. Door zo breed mogelijk te vaccineren tegen leptospirose, kunt u de kans op het krijgen van de ziekte sterk verkleinen. Leptospirosevaccins bieden goede bescherming. Het advies is om een vaccin te kiezen dat tegen de 4 meest voorkomende serogroepen beschermt. Helaas is er dan nog altijd een kleine kans op leptospirose, veroorzaakt door serogroepen, waartegen u niet kunt vaccineren.

Bij pups dient de vaccinatie plaats te vinden op de leeftijd van 9 en 12 weken. Daarna is jaarlijkse hervaccinatie nodig. Het vaccin biedt helaas niet voldoende bescherming voor een langere tijd.
Is uw hond hier niet tegen gevaccineerd, dan kunt u hiervoor een afspraak maken op één van onze locaties. Voor een goede bescherming moet een hond eerst een tweevoudige basisvaccinatie krijgen. Daarna moet de vaccinatie jaarlijks herhaald worden.

sinds 2014 ander vaccin

Tot 2014 kon u uw huisdier laten vaccineren tegen de twee serogroepen canicola en incterohaemorrhagieae. Sinds 2014 is er een nieuwe vaccin, ook wel L4 genoemd, biedt bescherming aan nog twee varianten: australis en grippothyphosa. Deze leptospirose varianten worden in West Europa steeds meer aangetroffen.

Voor de informatie over dit vaccin, verwijzen wij u naar het artikel over dit L4-vaccin, dat wij destijds plaatsten op onze site..