• Zomergevaren voor huisdieren

Zomergevaren voor huisdieren

Zomergevaren voor huisdieren

De zomer, voor de meeste een heerlijke tijd om te genieten van al het moois dat deze periode met zich meebrengt. Wanneer de temperatuur stijgt is het tijd om lekker naar het zwembad te gaan, op een terrasje te gaan zitten of gewoon lekker buiten in de tuin. Ook is dit dé perdiode waarin de BBQ's weer aangestoken worden. De natuur groeit en bloeit vollop en de insecten en parasieten zijn 'lekker' actief. Velen zullen op vakantie gaan, met of zonder huisdier.  Genoeg redenen om een blog over te schrijven, want naast al dit moois, zijn er ook gevaren die op de loer liggen. De zomergevaren voor konijnen leest u hier.

oververhitting

Een van de meest voorkomende gevaren in de zomer (maar ook in het voorjaar en herfst) is de temperatuur. Zo kan inspanning bij temperaturen boven de 18-20 graden voor honden heel vervelend aflopen.
Oververhitting en kapotte voetzolen, we zien het ieder jaar helaas weer terug. Dieren die in de auto worden achter gelaten, kunnen in zeer korte tijd oververhit raken. In dit blog leest u meer over dit onderwerp.

parasieten

Wist u dat teken al actief zijn vanaf 7°C? Dat is de reden dat er wordt geadviseerd om huisdieren te beschermen van maart tot en met november. En wist u dat onbeschermde honden en katten teken levend mee naar huis kunnen nemen? Honden- en kattenbezitters lopen 50% meer kans op een tekenbeet die vervelende gevolgen kunnen geven. Daarom is preventie erg belangrijk. Op deze pagina vindt u meer informatie over teken. In dit filmpje ziet u hoe u een teek het beste kunt verwijderen. Gaat u met uw hond of kat naar het buitenland, meld dit dan bij een van onze assistentes/dierenartsen, zodat wij u kunnen adviseren om het juiste middel te kiezen om uw huisdier te beschermen tegen teken en andere ziektes in het buitenland.

Ook vlooien hebben vrij spel onder de juiste omstandigheden. Als je hond of kat eenmaal vlooien heeft, duurt het 2 tot 3 maanden om er weer vanaf te komen. Preventieve bescherming is daarom niet alleen van belang voor uw huisdier, maar ook voor uzelf en uw omgeving!  Vergeet niet uw hond of kat een keer vaker te ontwormen wanneer deze een vlooienbesmetting heeft gehad. Voor een advies om maat kunt u terecht bij een van onze assitentes. 

BBQ

Nederlanders beschouwen 23ºC als de meest ideale temperatuur om te barbecueën. De verjaardag wordt het meest genoemd als speciale gelegenheid om te barbecueën, gevolgd door een buurt- en personeelsfeest en het EK of WK voetbal. Nederlanders blijken echte carnivoren wanneer de barbecue wordt aangestoken. Ruim 98 procent legt in ieder geval vlees op de barbecue. Alle lekkere luchtjes en gezelligheid die hierdoor ontstaan, zorgen er ook voor dat huisdieren dit als de ideale gelegenheid zien om ongemerkt iets van tafel of grond te eten. En als daar dan ook nog een satéstokje in zit... Dit kan dan tot erg vervelende situaties lijden. Lees hier het verhaal van Buddy, waarbij de nasleep van een zomerse bbq nog heel lang duurde.

grasaren

Hoog gras ziet er mooi uit en is voor honden heerlijk om doorheen te struinen. Maar hoog, wild gras bevat grasaren (bestaande uit zaden en een soort weerhaakjes) en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden. Een aar blijft in de vacht hangen en kruipt daarna steeds verder/dieper in de huid tussen de tenen, in de oren, wang, oog en neus. 

Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst, vooral voor rassen met middellange of lange haren. Er kunnen echter aren achterblijven in het gras die ook in de herfst en winter voor problemen zorgen. Controleer uw hond na elke wandeling op plekken waar de grasaren zich graag hechten. Zo voorkomt u veel narigheid. En als u ziet dat uw hond mank loopt, overmatig niest, met het oog knijpt of klappert met de oren, kijk dan goed of u een grasaar kunt ontdekken.

Op de fotos hieronder ziet u Max de labradoodle, die plots last had van zijn oog. Hij trok 'het vlies' voor zijn oog. Dat vlies is het derde ooglid. Honden hebben er één meer dan mensen. Na het verdoven van het oog kan dat derde ooglid met een pincet opgetild worden. En daar vonden wij: jawel, de bekende grasaar! Max heeft geluk gehad dat zijn baas er snel bij was. Want een grasaar heeft weerhaakjes en kruipt altijd verder. In dit geval zou de grasaar achter het oog terecht gekomen zijn met alle gevolgen van dien. 

grassprieten

Om haarballen kwijt te raken, eten katten geregeld gras, wat het braken opwekt. Mocht er dan een haarbal uitgebraakt worden, zou ook het gras er met de haarbal mee uit moeten komen, via de mondholte wel te verstaan. Wanneer het de kat niet lukt om een grasspriet goed door te slikken of als ze blijven plakken bij het uitbraken van een haarbal, kan de grasspriet, door de kleine weerhaakjes die het bevat, aan het gehemelte blijven plakken. Ook kan het door die weerhaakjes verder naar boven worden gewerkt en zo in de neusholte terecht komen. Dan is de grasspriet in de bek niet meer zichtbaar.  Kat Pien heeft ook zo'n ervaring; lees hier het verhaal van Pien.

berenklauw

Een imposante plant langs wegen, wandelpaden en sloten, de reuze Berenklauw. U herkent de plant aan klauwvormige bladeren. De plant kan wel tot zo'n 4 meter lang worden en bloeit van juni tot en met augustus. Het sap van de plant kan grote schade aan de huid en ogen van mensen en honden geven. Blootstelling aan zonlicht na contact met het sap kan na 24 uur rode jeukende vlekken veroorzaken, gevolgd door zwelling en blaarvorming, wat eruit ziet als brandblaren. De genezing duurt een aantal weken en als litteken kan er een bruinverkleuring optreden. Komt het sap in de ogen, dan kan dit tot blindheid leiden. Bij honden kan het sap in de bek tot verstikking leiden. 

Met patiënt van de maand, Pacha is het gelukkig goed afgelopen.

eikenprocessierups

De veelbesproken eikenprosessierups mag ook niet in dit overzicht ontbreken. In het voorjaar/zomerseizoen waarin de nesten weer gevormt worden, komen er regelmatig honden maar ook katten op de praktijk met klachten als gevolg van de processierups. Maar ook daarna is het gevaar nog niet geweken. De oude nesten die uit de bomen vallen, bevatten nog steeds brandharen die overlast kunnen geven. Op deze pagina vindt u meer informatie over de eikenprocessierups. 

zwemmen

Vaak wordt gedacht dat honden van nature kunnen zwemmen. Toch moeten honden leren zwemmen net als wij. Er zijn rassen speciaal gefokt voor het waterwerk, waarbij de vachtstructuur en lichaamsbouw geschikt zijn om in het water te gaan, zoals bijvoorbeeld de Labrador Retriever, New Foundlander en de Spaanse Waterhond. De Labrador heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen. Ook zijn er rassen die door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam kunnen zwemmen. Dit zijn rassen met korte neuzen zoals Bulldoggen, rassen met een zwaar lijf en korte poten zoals de Engelse Basset en honden met extreem lange vachten die in water topzwaar worden.

Wanneer uw hond goed kan zwemmen zou u verwachten dat hij zich altijd kan redden in water. Toch kunnen er situaties voordoen waarbij een hond in de problemen komt en in het ergste geval verdrinkt. Heeft je hond nog nooit gezwommen, dan is het belangrijk om het zwemmen stap voor stap te introduceren. Op deze website vindt u daar een uitgebreid artikel over. Dit is ook één van de aandachtspunten bij de jaarlijkse baas-hond-zwem evenementen hier in de omgeving, waar wij veelal bij aanwezig zijn als praktijk.  Deze zwemevents vinden altijd plaats aan het einde van het zwembad seizoen en de informatie hierover delen wij via onze social media kanalen. (Klik op de volgende jaartallen om de foto's te bekijken van deze evenementen: 2017 en 2018).

Botulisme en blauwalg

In de warme zomermaanden wordt botulisme vaak gezien. Honden besmetten zich vooral door het eten van vissen en watervogels, die aan botulisme overleden zijn. Ook door het drinken van besmet water kan een dier ziek worden. 

Blauwalg, vormt een probleem in juli, augustus en september als watertemperatuur 20°C of meer is. Door het drinken van blauwalgen kunnen honden en katten, maar ook andere dieren als vissen, vogels, paarden en koeien ziek worden: symptomen zijn loomheid, zwakte, braken en diarree, trillen, toevallen, geelzucht, blauwe slijmvliezen, shock en uiteindelijk overlijden.
U herkent blauwalgen aan een groene, roodbruine of bruingroene laag die drijft op het water. De blauwe kleur wordt pas zichtbaar als de algen afsterven. Het komt zowel in zoet als zout water voor. Als u denkt dat uw hond/kat blauwalg heeft gedronken, en nog geen klachten heeft, kunnen we de het dier o.a.laten braken, laxeren of opnemen en een infuus toedienen via bloedvaten. Heeft uw dier wel verschijnselen, dan kunnen wij de symptomen behandelen. 

ongestoord genieten deze zomer

We hopen je hiermee genoeg informatie te hebben geven, zodat je ongestoord kunt genieten van het mooie weer met je viervoeter. Mocht je nog vragen/opmerkingen hebben naar aanleiding van dit blog, dan kun je terecht bij één van onze medewerkers.