De Kynologisch Gedragstherapeuten van LEF

Edith Voortman

Mijn naam is Edith Voortman, paraveterinair sinds 1991. Na in verschillende praktijken te hebben gewerkt, ben ik sinds 2008 werkzaam bij De Graafschap Dierenartsen. Ik werk voornamelijk in Vorden en Leesten als allround dierenartsassistente voor gezelschapsdieren. In oktober 2012 heb ik mijn diploma Kynologisch Gedragstherapeut behaald bij de Martin Gaus Academie. In de praktijk werk ik nu actief als gedragstherapeut voor honden. Om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, volg ik diverse vakgerichte nascholingen.

Download de opleiding en vakgerichte nascholingen van Edith Voortman

Een leven zonder honden en katten kan ik mij niet voorstellen. Momenteel heb ik Mika, een zeer pittige Duitse Staande Draadhaar en een prachtige kater Eddie.

Alhoewel Mika mijn derde Duitse Staande Draadhaar is, is het de eerste hond met wie het niet vlekkeloos verloopt. Door haar ben ik mij nog meer gaan verdiepen in de psyche van de hond. Ik kon niet de hulp vinden die bij ons paste. Men hield vast aan een therapieplan dat niet werkte. Een plan dat niet gericht was op mij en mijn hond. Ik merkte dat men mij liet zwemmen. Dit moest toch anders kunnen?

Er was lef voor nodig om te zeggen dat het opvoeden van mijn hond mij deze keer niet lukte. Lef om te beseffen dat het met haar zo niet leuk was. Lef om naar mezelf te kijken en mij weer fit te krijgen. Lef om samen in het diepe te springen en er wat van te maken. Maar bovenal lef om te accepteren dat het nu anders loopt …

Met mijn hond Mika is het op “eigen wijze” goed gekomen. We hebben hard gewerkt en een fijne band opgebouwd. Ik geniet ervan om samen te werken aan een goede relatie tussen mens en hond!

Miriam Kafoe

Mijn naam is Miriam Kafoe, paraveterinair sinds 1993 en eigenlijk al sindsdien werkzaam bij één van de gefuseerde praktijken van De Graafschap Dierenartsen. Ik ben als all-rounder begonnen, maar sinds de fusie vooral werkzaam als centrale planningscoördinator bij de afdeling gezelschapsdieren, ben ik voor een gedeelte verantwoordelijk voor de PR & communicatie van de praktijk en ben ik dus werkzaam als kynologisch gedragstherapeut van De Graafschap Dierenartsen.

Interesse voor honden heb ik altijd gehad, maar mijn eerste hond kwam pas in 1998 in huis. Toen ik in 1999 de kans kreeg om de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut bij het Cursuscentrum voor Dieren te gaan volgen, heb ik die dan ook meteen aangegrepen. Tijdens deze opleiding ging er een wereld voor mij open en werd het gevoel dat ik altijd al had, bevestigd. Het kon écht anders. Het kijken naar honden, hoe zij communiceren met soortgenoten maar ook met mensen, is bijna een verslaving geworden.
Op dit moment heb ik twee Border Terriërs met twee totaal verschillende karakters. De één is een coole kikker die liever lui is dan moe, behalve als het op behendigheid en balspelletjes aan komt. De ander is een kleine heethoofd die altijd wel in is voor wat actie. Met haar moet er gedragsmatig aardig wat werk verzet worden, omdat zij als pup nogal wat nare ervaringen met Jack Russells heeft opgedaan. Hierdoor wil ze eigenlijk elke (look-a-like) Jack Russell aanvliegen. Na meer dan een jaar intensief trainen is haar gedrag al een stuk verbeterd maar we zijn er nog lang niet. Ook voor mij benadrukt dit maar weer eens dat het oplossen van een gedragsprobleem ontzettend veel geduld en doorzettingsvermogen vraagt van de eigenaar.

Het is onze taak om eigenaren te leren kijken naar hun hond en ze de signalen te leren zien en te begrijpen. Een gedragsprobleem kan namelijk pas opgelost worden, wanneer de eigenaar ziet waarom de hond dit gedrag vertoont.
Mijn streven is om zowel voor de hond als voor de baas een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen. Soms houdt dat in dat we keuzes moeten maken en onze doelen moeten bijstellen. Vaak is het zo dat we niet via de gemakkelijkste weg ons doel kunnen gaan bereiken.

Daarnaast komt veiligheid voor baas en hond altijd op de eerste plaats.

Om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, heb ik diverse vakgerichte nascholingen gevolgd.

Download de opleiding en vakgerichte nascholingen van Miriam Kafoe