Hondengedragstherapie LEF

Welkom bij Hondengedragstherapie LEF, LEF is anders!

We streven allemaal naar een leuke en fitte hond. Maar soms hebben we een linke en felle hond, of een luie en forse hond. Er is lef voor nodig om dat in te zien.

Wij zijn Miriam Kafoe en Edith Voortman, beide werkzaam als paraveterinair bij De Graafschap Dierenartsen en beide kynologisch gedragstherapeut. We vullen elkaar aan, maar zijn kritisch naar elkaar. Beiden zijn we oplossingsgericht en bij ons staat plezier met je hond voorop. Vandaar dat wij Hondengedragstherapie LEF hebben opgericht. In de hondenwereld is het niet zo vanzelfsprekend dat je goed met elkaar kan samenwerken, zeker niet wanneer je, zoals wij, allebei een andere opleiding hebt genoten. Daar is LEF voor nodig.

Hondengedragstherapie LEF

Onze ervaring is dat mensen vaak lang wachten met een hulpvraag waardoor de problemen uit de hand kunnen lopen. Onze doelstelling is: open, eerlijk en toegankelijk zijn. Wij zijn een groot voorstander van het positief trainen. Hondengedragstherapie LEF wil echter mensen met andere inzichten niet bij voorbaat afschrikken. Wij proberen in overleg met u een plan te maken dat bij u en uw hond past.

U krijgt een advies op maat. Een realistisch, eerlijk en haalbaar advies. Wij vinden het uiterst belangrijk dat onze aanpak naadloos aansluit bij het probleem van u en uw hond en wij zetten ons daar volledig voor in. Wij verwachten echter ook de volledige inzet van u. Want zonder uw eigen energie en inzet zal het probleem niet opgelost kunnen worden.

Waarmee kunt u bij ons terecht?

De dienst die wij binnen de Graafschap Dierenartsen verlenen is het geven van individuele begeleiding aan hond en baas.
U kunt bij ons terecht voor gedragsproblemen zoals:

 • onzindelijkheid
 • angst en agressie naar mens en dier
 • voerbaknijd
 • verlatingsangst
 • vuurwerkangst
 • angst voor geluiden
 • najagen van hardlopers, fietsers
 • overmatig blaffen
 • vernielingen in huis

Ook kunt u bij ons terecht voor:

 • hulpvraag bij de opvoeding, van pup tot volwassen hond
 • mensen met angst voor honden
 • hulp en advies bij dementerende honden

Ook geven wij twee tot vier keer per jaar informatieavonden op de dierenkliniek in Vorden over verschillende onderwerpen, variërend van aanschaf van een hond tot vuurwerkbegeleiding. Dit soort informatieavonden kunnen wij ook bij u op locatie geven.

Wij bieden therapie op maat.

Geen één hond en geen enkel baasje is hetzelfde. Daarom is er ook geen standaard therapie voor een bepaald probleemgedrag.

Er leiden meerdere wegen naar Rome. Wij kijken verder en zoeken naar oplossingen gericht op de situatie waarin u en uw hond(en) zich bevinden. Dit in plaats van alleen maar de standaard verhalen te houden.

Daarnaast hebben wij als paraveterinair direct contact met de dierenarts wat de weg kort houdt bij het vermoeden van lichamelijke oorzaken van het probleemgedrag. Een hond met een lichamelijk probleem zal hiervoor eerst behandeld moeten worden voordat er gedragsmatig aan de slag gegaan kan worden. Een hond die bijvoorbeeld angstagressie vertoont, maar ook pijn heeft door artrose, zal eerst door een dierenarts bekeken en behandeld moeten worden omdat pijn ook agressie kan veroorzaken.

Hoe trainen wij?

Door inzicht te krijgen in het probleemgedrag van uw hond, dagelijkse gewoontes te doorbreken en problemen te voorkomen, helpen wij u al op een stuk op de goede weg. Vervolgens trainen wij op positieve wijze het gewenste gedrag. U zult merken dat het trainen dan een stuk plezieriger wordt! Wij werken niet op basis van correctie, omdat:

 • wij van mening zijn dat het vertrouwen tussen baas en hond wordt geschaad
 • bij correctie men de hond eerst de fout in laat gaan om dit vervolgens te corrigeren
 • de schade bij verkeerd straffen veel groter is dan bij verkeerd belonen
 • men de hond niet leert welk gedrag wél gewenst is
 • corrigeren vaak uit frustratie gebeurt

Bij de training en gedragstherapie maken wij vaak gebruik van clickertraining. Deze methode is ook heel goed inzetbaar als hersengymnastiek bij uw hond.

Hoe werkt het?

Voor gedragsconsulten komen wij bij u aan huis en bekijken het probleem en zoeken naar een oplossing. We zullen dan een plan maken hoe het probleem het beste aan te pakken is. Soms kunt u met 1 bezoek zelf verder met de adviezen. Het kan ook zijn dat de gedragstherapeut 1 of meerdere keren bij u terug moet komen.De huisbezoeken doen wij ook ‘s avonds en op zaterdag. Tevens is het mogelijk om voor een gedragsconsult een afspraak met Miriam of Edith te maken op de volgende locaties van De Graafschap Dierenartsen: Edith werkt op locatie Leesten en Vorden. Miriam in Vorden en Hengelo.

Wat zijn de kosten en wat krijgt u daarvoor?

 • Consult aan huis (zonder uitgeschreven verslag en behandelplan) € 45,- per uur exclusief reiskosten.
 • Geschreven verslag en behandelplan € 25,- (optioneel)
 • Reiskosten (€ 0,34 per km)
 • Consult op de praktijk (zonder uitgeschreven verslag en behandelplan) € 35,- per uur.
 • Informatieavonden op de dierenkliniek in Vorden of elders, prijs op aanvraag.

De kynologisch gedragstherapeuten van LEF:

Edith Voortman

Mijn naam is Edith Voortman, paraveterinair sinds 1991. Na in verschillende praktijken te hebben gewerkt, ben ik sinds 2008 werkzaam bij De Graafschap Dierenartsen. Ik werk voornamelijk in Vorden en Leesten als allround dierenartsassistente voor gezelschapsdieren. In oktober 2012 heb ik mijn diploma Kynologisch Gedragstherapeut behaald bij de Martin Gaus Academie. In de praktijk werk ik nu actief als gedragstherapeut voor honden. Om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, volg ik diverse vakgerichte nascholingen.

Download de opleiding en vakgerichte nascholingen van Edith Voortman

Een leven zonder honden en katten kan ik mij niet voorstellen. Momenteel heb ik Mika, een zeer pittige Duitse Staande Draadhaar en een prachtige kater Eddie.

Alhoewel Mika mijn derde Duitse Staande Draadhaar is, is het de eerste hond met wie het niet vlekkeloos verloopt. Door haar ben ik mij nog meer gaan verdiepen in de psyche van de hond. Ik kon niet de hulp vinden die bij ons paste. Men hield vast aan een therapieplan dat niet werkte. Een plan dat niet gericht was op mij en mijn hond. Ik merkte dat men mij liet zwemmen. Dit moest toch anders kunnen?

Er was lef voor nodig om te zeggen dat het opvoeden van mijn hond mij deze keer niet lukte. Lef om te beseffen dat het met haar zo niet leuk was. Lef om naar mezelf te kijken en mij weer fit te krijgen. Lef om samen in het diepe te springen en er wat van te maken. Maar bovenal lef om te accepteren dat het nu anders loopt …

Met mijn hond Mika is het op “eigen wijze” goed gekomen. We hebben hard gewerkt en een fijne band opgebouwd. Ik geniet ervan om samen te werken aan een goede relatie tussen mens en hond!

Miriam Kafoe

Mijn naam is Miriam Kafoe, paraveterinair sinds 1993 en eigenlijk al sindsdien werkzaam bij één van de gefuseerde praktijken van De Graafschap Dierenartsen. Ik ben als all-rounder begonnen, maar sinds de fusie vooral werkzaam als centrale planningscoördinator bij de afdeling gezelschapsdieren, ben ik voor een gedeelte verantwoordelijk voor de PR & communicatie van de praktijk en ben ik dus werkzaam als kynologisch gedragstherapeut van De Graafschap Dierenartsen.

Interesse voor honden heb ik altijd gehad, maar mijn eerste hond kwam pas in 1998 in huis. Toen ik in 1999 de kans kreeg om de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut bij het Cursuscentrum voor Dieren te gaan volgen, heb ik die dan ook meteen aangegrepen. Tijdens deze opleiding ging er een wereld voor mij open en werd het gevoel dat ik altijd al had, bevestigd. Het kon écht anders. Het kijken naar honden, hoe zij communiceren met soortgenoten maar ook met mensen, is bijna een verslaving geworden.
Op dit moment heb ik twee Border Terriërs met twee totaal verschillende karakters. De één is een coole kikker die liever lui is dan moe, behalve als het op behendigheid en balspelletjes aan komt. De ander is een kleine heethoofd die altijd wel in is voor wat actie. Met haar moet er gedragsmatig aardig wat werk verzet worden, omdat zij als pup nogal wat nare ervaringen met Jack Russells heeft opgedaan. Hierdoor wil ze eigenlijk elke (look-a-like) Jack Russell aanvliegen. Na meer dan een jaar intensief trainen is haar gedrag al een stuk verbeterd maar we zijn er nog lang niet. Ook voor mij benadrukt dit maar weer eens dat het oplossen van een gedragsprobleem ontzettend veel geduld en doorzettingsvermogen vraagt van de eigenaar.

Het is onze taak om eigenaren te leren kijken naar hun hond en ze de signalen te leren zien en te begrijpen. Een gedragsprobleem kan namelijk pas opgelost worden, wanneer de eigenaar ziet waarom de hond dit gedrag vertoont.
Mijn streven is om zowel voor de hond als voor de baas een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen. Soms houdt dat in dat we keuzes moeten maken en onze doelen moeten bijstellen. Vaak is het zo dat we niet via de gemakkelijkste weg ons doel kunnen gaan bereiken.

Daarnaast komt veiligheid voor baas en hond altijd op de eerste plaats.

Om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, heb ik diverse vakgerichte nascholingen gevolgd.

Download de opleiding en vakgerichte nascholingen van Miriam Kafoe