vuurwerkangst bij honden

Elk jaar vieren we feest om het nieuwe jaar in te luiden. Echter voor veel huisdieren is dit een angstige periode vanwege het knallende vuurwerk. Wanneer een hond of kat moeite heeft met vuurwerk, zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden om deze periode prettiger te laten verlopen.

Verschillende therapieën op een rij:

  • medicatie
  • homeopathie
  • voeding/voedingssupplementen
  • feromonen
  • thundershirt
  • gedragstherapie

Welke therapie voor uw dier het beste is, is niet alleen afhankelijk de ernst van de vuurwerkangst. Ook de leeftijd van uw huisdier en omgevingsfactoren zoals andere huisdieren, kinderen en woonomgeving spelen een rol. Daarom adviseren wij altijd contact op te nemen met een van onze gedragstherapeuten voor een advies op maat.

vuurwerk therapie

De enige methode die het probleem vuurwerkangst daadwerkelijk aanpakt is vuurwerktherapie, meestal met behulp van vuurwerkgeluiden op een CD of online. Hierbij leert u de hond vuurwerk te koppelen aan iets plezierigs, zoals spelen, aaien of eten. Het kost echter veel tijd en energie en is helaas ook niet voor iedere hond, kat of eigenaar geschikt. Daarom adviseren wij om dit onder begeleiding van een van onze gedragstherapeuten te gaan doen.

wat is geschikt voor mijn hond?

Welke therapie of middel geschikt is, hangt af van de hond en van de situatie waarin de hond leeft. Onze gedragstherapeuten kunnen samen met u een behandelplan opstellen.

Vaak begint het afsteken van vuurwerk al voor oudejaarsdag. Daarnaast heeft het tijd nodig om dosering bij eventuele medicatie goed af te stemmen op het dier. Wij adviseren dan ook tijdig contact op te nemen met een van onze assistenten. Voor meer informatie over therapieën en vuurwerktraining kunt u telefonisch contact op nemen met onze kynologisch gedragstherapeuten Edith Voortman of Miriam Kafoe.

Voor tips over wat u in huis kunt doen om de jaarwisseling prettig te laten verlopen klik hier.