Hoe gaat een professionele gebitsbehandeling in zijn werk?

Narcose en voorzorgsmaatregelen

Tijdens de gebitsbehandeling is het dier onder narcose. Om narcosemiddelen toe te kunnen dienen wordt een braunule geplaatst (een buisje in het bloedvat) en daarop het waakinfuus aangesloten. Een tube (een plastic buisje in de keel) geleidt de lucht (en zuurstof) rechtstreeks van de mondholte tot in de luchtpijp. Met de ECG (Electro Cardio Gram) houdt de assistent de werking van het hart in de gaten.

Voorbereiding

Voor de behandeling ontvangt het dier de benodigde pijnstillers en antibiotica. Dan volgt een gedegen onderzoek. Uitwendige delen van de kop worden bekeken. Daarna volgt de mondholte en de gebitselementen.

Plan van aanpak

Een mondspoeling zorgt voor reductie van (vrijkomende) bacteriën in de bek. Met een pocketsonde loopt de arts elk element na en meet hoeveel ruimte er tussen tandvlees en het element zit. Teveel ruimte of gaten geven aan dat dit element aangetast is. Bevindingen legt de paraveterinair vast en zij stelt samen met de arts het uiteindelijke behandelplan op. Wanneer er een verdenking is op wortelaantasting kan een radiologisch onderzoek (dentale röntgenfoto) heel exact de ernst weergeven.

Reiniging

De paraveterinair assistente maakt alle elementen vrij van tandsteen en tandplaque. Met behulp van verschillend instrumentaria werkt zij van grof naar steeds fijner tot het gebit vrij is van tandsteen en tandplaque. Niet alleen het zichtbare gedeelte, maar ook het tandsteen onder het tandvlees wordt weggehaald.

Extracties

De ernst en de uitgebreidheid van het zieke parodontale weefsel bepaalt of gebitselementen behouden kunnen blijven. Indien nodig gaat de arts over op extractie. De wortels van honden- en kattentanden en –kiezen zitten niet recht in de kaak, zoals bij mensen, maar buigen iets naar buiten. Indien het element bestaat uit meerdere wortels, boort de arts het element doormidden. Om de kaak te beschermen, wordt er tijdens het boren veel water gebruikt om het element en de boor te koelen.

De volgende stap is het losmaken van alle ligamenten. Elke tand en kies zit vast in de kaak door middel van honderden kleine bandjes (ligamenten). Wortelheffers duwen deze ligamenten los. Wortel voor wortel wordt het element verwijderd. Dit proces kost veel tijd. Als er meerdere elementen naast elkaar geëxtraheerd moeten worden, plaatst de dierenarts een enkele hechting. Hierbij rekening houdend dat er voldoende ruimte over is, om opsluiten van een ontsteking te voorkomen.

Polijsten

Nadat alle extracties zijn gedaan, worden alle tanden en kiezen gepolijst met behulp van polijst cupjes en pasta. Het oppervlak wordt hiermee mooi glad, zodat tandplaque minder kans heeft om eraan vast te plakken.

Nazorg

In principe is de gebitsbehandeling nu klaar. De patiënt wordt losgekoppeld van zijn infuus en de ECG. De tube mag eruit zodra het reflex om te slikken terug is en de patiënt mag uit zijn narcose ontwaken in de verwarmde opname. Is het dier helemaal goed wakker, dan gaat als laatste de braunule eruit. De dierenarts vult de patiëntenkaart in en stelt de eigenaar op de hoogte. Het dier heeft nog wat tijd nodig om goed wakker te worden uit zijn narcose en mag daarna naar huis.

Weer thuis en nu?

Zodra u uw dier komt ophalen, krijgt u een hoop informatie mee over hoe om te gaan met uw huisdier thuis. Bijvoorbeeld betreffende de narcose.

Maar ook waar u rekening mee moet houden betreffende eten/drinken, wandelen en eventuele complicaties. Ongeveer 10 dagen na de behandeling zien we de patiënt graag even terug voor controle. Om te weten of alles goed is gegaan en of alles goed genezen is.

Een frisse start!

Nu is het zaak het gebit ook fris te houden! Als alles goed is genezen, kan er begin gemaakt worden aan de gebitsverzorging. U kunt samen met de assistente overleggen wat voor deze hond of kat een geschikt gebitsverzorgingsplan is.