Submenu

Bacteriologisch onderzoek

Bij aandoeningen waarbij een bacteriële component een rol speelt kan een monster worden genomen en op kweek worden gezet. Bijvoorbeeld bij een droesverdenking kan dit zeer nuttig zijn. Maar ook bij bijvoorbeeld gewrichtsinfecties, wondinfecties of uierontstekingen. Naast het kweken en de identificatie van de bacterie wordt er standaard een gevoeligheidsbepaling ingezet. De uitslag hiervan laat zien met welk type antibioticum de betreffende bacterie het beste kan worden bestreden.

Voor een aantal aandoeningen van bepaalde organen zijn specifieke handelingen nodig om een goed bacteriologisch monster te verkrijgen. Bij luchtwegaandoeningen waar een bacteriële component wordt vermoed wordt een transtracheale spoeling uitgevoerd. Hierbij wordt door middel van een gaatje in de luchtpijp van het paard vloeistof gewonnen en op kweek gezet.

Bij problemen met de fertiliteit kan ook gedacht worden aan een bacteriële oorzaak. Hiervoor moet dan een baarmoederswab worden afgenomen. Ook voor sommige export doeleinden of dekbevoegdheden zijn soms onderzoeken nodig gericht op het aantonen dan wel uitsluiten van een bacteriële aanwezigheid. Bijvoorbeeld CEM, besmettelijke baarmoederontsteking.

Meer informatie over onze diagnostische mogelijkheden, klik hier.