Submenu

bloedonderzoek

Naast het vervoeren van rode bloedcellen door het lichaam, heeft bloed vele functies.
Er is in bloedonderzoek veel informatie te halen dat een waardevolle aanvulling kan zijn op het lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek kan gebruik worden als screening, bijvoorbeeld wanneer het paard 'het niet lekker doet' of prestatieproblemen heeft. Ook wanneer in het klinisch onderzoek geen afwijkingen worden gevonden, geeft het bloedonderzoek dan soms een aanwijzing of afwijking waardoor we inzichten krijgen. Daarnaast kan bloedonderzoek een monitorende functie hebben.

afwijkingen

Ook in het geval van ziekte van uw paard heeft bloedonderzoek toegevoerde waarde. Het kan bijvoorbeeld aangeven of er een ontsteking gaande is, of dat er een probleem is met één of meerdere organen zoals de nieren, lever of spieren. Op basis hiervan kan de dierenarts een passend behandelprotocol opstellen. Vaak wordt daarna het bloedonderzoek herhaald om te zien of de ingestelde therapie is aangeslagen.

Enkele voorbeelden die uit bloedonderzoek naar voren kunnen komen:

  • bloedarmoede (anemie)
  • voedingstekorten (eiwit, glucose, vitaminen of mineralen)
  • ontstekingen (chronisch of acuut)
  • lever- of nierafwijkingen
  • spierproblemen
  • PPID

Bloed kan zowel bij u thuis als op de praktijk worden afgenomen. Wij hebben op de praktijk een klein laboratorium waar in geval van spoed een eerste indruk verkregen kan worden. Voor uitgebreider bloedonderzoek sturen wij het bloed naar een extern lab waarbij we meestal binnen 1-2 dagen de uitslag hebben.

Meer informatie over onze diagnostische mogelijkheden, klik hier.