Submenu

Door ontwikkeling van de veterinaire zorg én de manier hoe mensen zorg dragen voor hun dieren is de levensverwachting bij dieren, waaronder ook paarden, steeds langer. We zien dan ook steeds vaker paarden met ouderdomsklachten. Het verouderingsproces kunnen we niet voorkomen, maar sommige van deze ouderdomsklachten kunnen we bestrijden en anderen kunnen we verlichten met adviezen over hoe de klacht te managen.

fysiek en geestelijk fit houden

Daarnaast kunt u gezondheidsproblemen voorkomen door preventieve maatregelen te nemen: vaccinatie, parasietenbestrijding, aangepaste voeding en gebitsverzorging. Ook voldoende beweging is belangrijk om uw dier lichamelijk en geestelijk fit te houden.
Echter, soms heeft een ouder paard dusdanig veel klachten ontwikkeld dat ze niet meer te managen zijn. In dit geval kunnen onze dierenartsen met u de mogelijkheden bespreken, maar ook wanneer het tijd is om afscheid te nemen. Altijd een ontzettend moeilijk besluit. Onderaan deze pagina wordt euthanasie en de opties hierna ook besproken

PPID (Ziekte van Cushing)

PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, voorheen ook wel de Ziekte van Cushing genoemd. Bij deze aandoening wordt er een overmaat aan hormonen geproduceerd, waaronder ACTH, wat vele verschillende symptomen als gevolg kan hebben. Voorbeelden van deze symptomen zijn: sloomheid, spierverlies, verminderde weerstand, afwijkende vetverdeling, maar bijvoorbeeld ook hoefbevangenheid. Hoefbevangenheid kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het tijdig onderkennen van PPID is dan ook erg belangrijk.
Door middel van eenvoudig bloedonderzoek kan er getest worden of uw paard PPID heeft. PPID kan niet genezen, maar de symptomen, en dus de klachten, zijn goed te onderdrukken door het dagelijks toedienen van een tablet.

artrose

Net zoals bij de mens, zien we ook bij het ouder wordende paard het ontstaan van artrose in de gewrichten. Bij artrose neem het gewrichtskraakbeen af, waardoor het stootkussen beschadigd raakt en minder goed functioneert. De aandoening gaat vaak geleidelijk en hoeft dan ook niet altijd op te vallen. Bij artrose bij het oudere paard zien we vaak een opstart stijfheid/kreupelheid. Bij verdere vordering van de aandoening krijgen paarden ook moeite met opstaan en/of gaan liggen. Indien bij uw oudere paard artrose wordt vast gesteld, kunnen onze dierenartsen u adviseren hoe de artrose bij uw paard het best te managen.

afweersysteem

Naast het afnemen van de weerstand bij een ouder paard ten gevolge van bijvoorbeeld een aandoening als PPID, wordt het afweersysteem bij een ouder paard sowieso minder sterk.
Hierin kunt u uw paard ondersteunen door het nemen van preventieve maatregelen, zoals vaccinatie en parasietenbestijding.

tumoren

De meest voorkomende tumoren bij paarden kunnen op alle leeftijden optreden en zien we niet perse meer bij oudere paarden. Tumoren die bij paarden ontstaan, welke specifiek gebonden zijn aan de leeftijd, zien we niet heel veel maar kunnen zich dan wel op alle locaties in het lichaam bevinden. Vaak gaan deze tumoren gepaard met aspecifieke symptomen. Denk hierbij aan sloomheid, stijfheid en vermageren. Ook kunnen er symptomen ontstaan uit het orgaan dat wordt aangetast door de tumor.
Een tumor die wel specifiek bij het oude paard wordt gezien is een (gesteeld) lipoom. Dit is een goedaardige tumor van vetweefsel, welke zich vaak in de buikholte bevindt. Deze tumor wordt vaak niet gevonden, omdat het geen medische klachten bij het paard veroorzaakt. Echter, een gesteeld lipoom kan zich om een darm heen slaan en op deze manier de darm afknellen en koliek veroorzaken. De aanwezigheid van deze tumor wordt dan ook alleen op de operatietafel of bij pathologisch onderzoek vast gesteld.

gebit

Het gebit is van belang voor de mechanische verkleining van voedsel. Daarnaast zijn afwijkingen aan het gebit vaak pijnlijk. Het gebit van het oudere paard kent veel slijtage, wat het verkleinen van het voedsel bemoeilijkt. Daarnaast zien we bij oudere paarden vaker tandplak en losse kiezen en de problemen van dien.
Een specifieke gebitsaandoening bij het oude paard is EOTRH. Dit staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Dit is een aandoening aan de snijtanden van het paard waarbij de tand langzaam oplost, vaak gepaard gaande met een overmatige cement ontwikkeling rond de tandwortels. Vaak is dit een erg pijnlijke aandoening. In het geval van EOTRH is het verwijderen van de aangedane (vaak alle) snijtanden de therapie. Dit klinkt heel rigoureus, maar paarden kunnen goed zonder hun snijtanden en door het wegvallen van de pijn knappen de paarden na deze ingreep altijd enorm op.

rantsoen

Met de leeftijd van uw paard gaat ook de stofwisseling achteruit. In combinatie met andere ouderdomsklachten kan het zijn dat uw paard behoefte heeft aan een aangepast rantsoen. Er is echter geen standaard rantsoen op te stellen voor “het oudere paard”. Onze dierenartsen kijken graag samen met u naar uw paard om een zo passend mogelijk rantsoen voor uw viervoeter op te stellen.

euthanasie

Ondanks alle goede zorgen is er soms een moment wanneer het toch niet meer gaat en u voor de moeilijke beslissing komt te staan om afscheid te nemen van uw paard. Onze dierenartsen staan u graag bij in dit besluit.
Euthanasie kan zowel aan huis als bij ons op de kliniek plaats vinden. Voorafgaand bespreekt de dierenarts de stappen van de euthanasie met u, zodat u precies weet hoe en wanneer er wat gaat gebeuren. U heeft alle tijd om afscheid te nemen zoals u dat wenst. 

... en dan?

In Nederland is het verboden om het kadaver van een paard te begraven.
Veel kadavers worden opgehaald door het destructiebedrijf Rendac. Hiervoor moet het kadaver langs de weg worden gelegd.
Het is echter ook mogelijk uw paard te laten cremeren. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de website van Paardencrematorium De Bréborgh.