Gynaecologie

Paardenkliniek De Graafschap Dierenartsen biedt uitgebreide gynaecologische zorg voor uw merrie

Wilt u graag een veulentje fokken met uw merrie of heeft u vragen omtrent uw hoogdrachtige merrie? Neem dan gerust contact met ons op, wij geven u graag advies. Ook voor uw merrie met fertiliteitsproblemen bent u bij ons aan het goede adres. Daarnaast kunnen wij ook verschillende gynaecologische operaties uitvoeren en zijn wij een gecertificeerd inseminatiestation. Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.

Op deze pagina vindt u infomatie over de drachtige merrie en het veulen.

Fertiliteitbegeleiding en drachtigheidsonderzoek

Voor de fertiliteitsbegeleiding van uw merrie kunt u uw paard tijdens het gynaecologie seizoen (maart t/m september) aanbieden voor het spreekuur
- op werkdagen van 8.30 uur tot 9.00 uur en van 16.30 uur tot 17.00 uur
- op zaterdag van 8.30 uur tot 9.00 uur (u dient zich hier wel telefonisch voor aan te melden).

Merries kunnen indien gewenst ook verblijven in onze ruime buitenstallen. Wij hebben speciale stallen voor merries met veulen en in de weides bij de kliniek geven wij uw merrie (met of zonder veulen) dagelijks individuele weidegang.

Het fertiliteitsonderzoek helpt bij het vaststellen van het juiste inseminatiemoment

De begeleiding van uw merrie naar het optimale moment van inseminatie vindt plaats tijdens de bovengenoemde merriespreekuren. Het fertiliteitonderzoek bestaat uit een uitwendig en inwendig onderzoek van het geslachtsapparaat. Het rectaal opvoelen en echografisch onderzoek van het geslachtsapparaat zijn onderdelen van het inwendig onderzoek en geven informatie over de kwaliteit van onder andere de baarmoeder en eierstokken. Daarnaast helpt het fertiliteitonderzoek bij het vaststellen van het juiste inseminatiemoment. Het juiste inseminatiemoment wordt bepaald door het type sperma dat voor inseminatie gebruikt wordt; vers sperma, gekoeld sperma of diepvriessperma. Tegenwoordig worden er steeds meer merries geïnsemineerd met diepvriessperma, low-dose. Low-dose houdt in; insemineren met een lage dosis, 1 of 2 rietjes, diep in de baarmoeder. Dit wordt gedaan met behulp van een lange flexibele pipet die dicht bij de eileider komt. Aangezien het ontdooide diepvriessperma een kortere levensduur heeft en kwetsbaarder is, worden de merries frequenter onderzocht om dichtbij de eisprong te kunnen insemineren. De begeleiding van uw merrie naar het optimale moment van inseminatie vindt hier op de praktijk plaats tijdens de bovengenoemde merriespreekuren.

Advies en begeleiding van hoogdrachtige merries

Het komt voor dat de merrie tijdens de dracht ziek wordt en/of men maakt zich zorgen om de ongeboren vrucht. Door de toepassing van echografie, inwendig en uitwendig, zijn wij in staat om de ongeboren vrucht te evalueren. Hierdoor kunnen eventuele problemen vroegtijdig vastgesteld worden en kan hopelijk een therapie gestart worden om de dracht hopelijk succesvol verder te laten verlopen. .

Tevens kunt u bij ons een verloskoffer bestellen met alle benodigdheden die nodig zijn rondom de geboorte van het veulen.

Een uitgebalanceerd dieet is van groot belang voor merrie en veulen. Specifieke voeding voldoet aan de verhoogde behoefte aan eiwit, koper, vitamine E en selenium gedurende dracht en lactatie. Dit is de basis voor een optimale groei van het veulen, een goede biestvoorziening en voldoende melkproductie. Neem contact met ons op voor een passend rantsoen-advies voor uw merrie en veulen!

Fertiliteitsproblemen

Wanneer u van plan bent een fokmerrie te kopen, is het raadzaam de merrie te laten onderzoeken op eventuele afwijkingen

Wanneer u op het punt staat een fokmerrie aan te kopen is het raadzaam de merrie te laten onderzoeken. Naast een beoordeling van de uitwendige vorm van het geslachtsapparaat worden door middel van echografisch onderzoek de baarmoeder en de eierstokken beoordeeld op aanwezigheid van eventuele afwijkingen.

Bij fertiliteitsproblemen kunnen aanvullende onderzoeken zoals een slijmmonster van de baarmoederinhoud, een biopt van de baarmoederwand of endoscopie van de baarmoeder worden uitgevoerd. Van het slijmmonster kan in ons laboratorium direct een bacteriologisch onderzoek worden ingezet en een uitstrijkje worden beoordeeld. Bij bacteriegroei wordt een gevoeligheidsbepaling gedaan, waardoor de veroorzakende bacterie gericht aangepakt kan worden. Weefselonderzoek van de baarmoederwand middels een biopt kan aanvullende informatie leveren met betrekking tot chronische ontstekingen en de mate waarin een merrie in staat is een dracht te voldragen .

Endoscopisch verwijderen van baarmoedercystes bij merries

Merries, meestal oudere, kunnen cystes in de baarmoeder hebben. Cystes kunnen de herkenning van een embryo door het baarmoederslijmvlies belemmeren, maar ook kunnen ze makkelijk verward worden met een dracht bij echografisch onderzoek.

Het is bij Paardenkliniek De Graafschap Dierenartsen mogelijk om baarmoedercysten weg te laten halen via endoscopie. Met behulp van een scoop (de optiek) wordt er in de baarmoeder van de merrie gekeken. Het slijmvlies zal hierbij geïnspecteerd worden, net als de ingang van de eileiders in de baarmoederhoornen. Door gebruik te maken van speciale apparatuur kunnen cysten verwijderd worden. Deze methode is snel en veilig door het goede zicht in de baarmoeder en veroorzaakt geringe beschadiging van het baarmoederslijmvlies welke snel na de ingreep zal herstellen.

De herfst, winter en vroege voorjaar zijn periodes die het meest geschikt zijn om deze ingreep uit te voeren. In het voorjaar kan uw merrie dan weer gedekt worden en de kans dat uw merrie drachtig wordt en blijft is door deze behandeling vergroot. Indien u vragen heeft over deze behandeling kan u altijd contact met ons opnemen .

Gynaecologische operaties

Merries, waarvan de vulvalippen niet mooi op elkaar aansluiten, kunnen lucht aanzuigen. Dit kan een belemmering zijn om drachtig te worden. Bij deze merries kan de vulva chirurgisch gedeeltelijk worden dichtgezet middels een Caslickoperatie. Soms is een uitgebreidere Benesch operatie nodig om besmetting van de vagina met mest te voorkomen.

Andere gynaecologische operaties die wij uitvoeren, zijn: verwijderen van eierstoktumoren, herstel van een draaiing van de baarmoeder tijdens de dracht (torsio uteri) en herstel van rectovaginaal fistels en cloaca’s.

Inseminatie station

Het inseminatiestation van De Graafschap Dierenartsen is gecertificeerd volgens de Nederlandse Bond van Hengstenhouders. 
Onze paardendierenartsen verzorgen samen de voortplantingsbegeleiding van uw merrie. Zij worden hierin bijgestaan door gediplomeerd hulpkrachten paarden-KI Bram, Eveline,Gerwil en Marijn.

Voor het maken van een afspraak, of voor het inwinnen van informatie over mogelijkheden en tarieven, kunt u contact opnemen met onze paardenkliniek onder telefoonnummer 0031 (0)575-587870.