• Patiënt van de maand februari: Chica

Patiënt van de maand februari: Chica

Patiënt van de maand februari: Chica

Stresskat met blaasproblemen

Dit is Chica, een gesteriliseerde poes van 12 jaar oud. Ze heeft haar eigen tuin en tolereert geen andere katten in haar domein. Voorjaar 2014 gaat ze de strijd aan met een kat die haar huis was binnengedrongen. Enkele dagen later heeft ze blaasproblemen; ze gaat vaak op de bak, plast kleine plasjes.

Bij onderzoek in de praktijk was de blaas leeg en het overig lichamelijk onderzoek gaf geen bijzonderheden.

Stress kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een Idiopathische Cystitis (blaasontsteking met onbekende oorzaak) bij katten . Op verdenking  van blaasontsteking  ten gevolge van  stress, is de behandeling begonnen met pijnstillers. Helaas had dit geen effect.
Er kon geen urine onderzoek gedaan worden, omdat het opvangen hiervan  geen succes was. Daarom hebben we  toch maar besloten om te  beginnen met een antibioticum kuur.  Helaas gaf ook dit geen verbetering.
Daarna lukte het opvangen van de urine wel; deze was  erg bloederig.  Vandaar dat er overgeschakeld is op een ander antibioticum, wat gelukkig wel aansloeg.

Na een half aar kwamen de  blaasproblemen terug;  veel kleine plasjes, vaak  op de bak, vooral ’s nachts. Overdag veel slapen, maar ze wilde wel de tuin in om andere katten te verjagen:
Chica is een dominante dame.  Het urineonderzoek is ditmaal niet afwijkend. Er zijn geen aanwijzingen voor ontsteking of andere problemen.  Mogelijk toch stress als oorzaak van de klachten?

Toegenomen nachtelijke aandrang om te plassen past bij het homeopatische middel Mercurius Corrosivus . Ook het dominante karakter van Chica en de neiging om haar eigen terrein te controleren  past hier heel goed bij.

In overleg met de eigenaar is besloten tot een eenmalige  toediening van Mercurius Corrosivus 30K.  De volgende dag belt de eigenaar dat Chica volledig hersteld  is. Normale plassen,  geen verhoogde aandrang en haar hele gedrag is veel rustiger en prettiger.

Nu enkele maanden later gaat het erg goed met Chica. Ze heeft na de laatste behandeling geen blaasproblemen meer gehad. Het middel Mercurius Corrosivus is deze week herhaald i.v.m. het onrustige gedrag van Chica;  naar binnen willen en agressief miauwen aan het begin van de nacht. Na de toediening was ze weer rustig.

Met vriendelijke groet,

Allard Hendriks, dierenarts homeopaath
locatie Velp