Vuurwerkangst bij konijnen

Konijnen kunnen erg veel last hebben van het vuurwerk. Sommige konijnen zien het als het geluid van stampende soortgenoten, wat een waarschuwing is voor dreigend gevaar. Het gegil van vuurwerk lijkt op een konijn die doodsbang is of hevige pijn heeft. Al met al kunnen de harde knallen en lichtflitsen angstaanjagend zijn.

BUITENKONIJNEN

Het is prettig om de konijnen in hun eigen verblijf te laten, hier voelen ze zich veilig en vertrouwd. Als het geen optie is om de konijnen daar te laten omdat er bijvoorbeeld vuurwerk in het verblijf kan komen dan is het verstandig om de konijnen te verplaatsen. Voor sommige konijnen is het prettig om dit al een paar dagen voor oudjaar te doen zodat ze aan de nieuwe omgeving kunnen wennen terwijl sommige konijnen het prima vinden om de dag zelf te verhuizen. Kijk zelf waar uw konijnen het beste op reageren.

We zien weleens dat er wordt er geadviseerd om dekens over het verblijf te leggen. Dit raden wij juist af gezien de dekens snel vlam kunnen vatten.

Konijnen vinden het erg fijn om samen ergens in te kunnen schuilen. Zorg voor voldoende schuilplekken en een dikke bodembedekking zodat ze hier holletjes in kunnen maken.

BINNENKONIJNEN

Ook voor binnenkonijnen geldt dat ze het liefst in hun eigen vertrouwde verblijf blijven en beschikking hebben over schuilplekjes.

Sluit de gordijnen en laat het licht aan. Hierdoor isoleert u uw huis tegen het geluid en lichtflitsen. Zet eventueel een radio zachtjes aan als uw konijnen dit gewend zijn.

tot slot

Gedraag uzelf vooral niet anders dan anders. Konijnen merken snel verandering op waardoor ze juist gestresst kunnen raken.

Geef ze op 31 december rond 24.00 uur wat lekkers, bijvoorbeeld groente,wilgentakken of nieuw speelgoed/verrijking, dit kan zorgen voor afleiding.

Let goed op dat uw konijnen in de periode rond de jaarwisseling goed blijven eten. Konijnen die angst en stress hebben stoppen soms met eten, met als gevolg stilvallende darmen.

VOEDSELVERRIJKING VOORBEELDEN