Specialist oogheelkunde voor dieren

Bestaat er ook een oogarts voor dieren? Het antwoord is ja. Na de de opleiding tot algemeen dierenarts kan een dierenarts zich nog verder verdiepen of specialiseren op een vakgebied, bijvoorbeeld de oogheelkunde. Deze extra opleiding duurt 4 jaar en vindt meestal in een Universiteitskliniek plaats. Christiane Görig is oogspecialist bij De Graafschap Dierenartsen en heeft zich dus middels een extra opleiding verder gespecialiseerd in de oogheelkunde bij dieren.

Wie is Christiane Görig?

Christiane Görig is de oogspecialist bij De Graafschap Dierenartsen. Vanaf haar vroege jeugd had zij al de wens om dierenarts te worden. Na haar studie in Duitsland deed ze een jaar werkervaring in Amerika op. Daarna besloot zij zich verder te specialiseren in de oogheelkunde voor dieren. Christiane werd op de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht toegelaten en behaalde in 2006 haar specialistendiploma. Sindsdien mag zij zich diplomate ECVO noemen.

Wat zijn screeningsonderzoeken?

De onderzoeken die Christiane uitvoert, zijn gericht op screening van honden die voor de fokkerij gebruikt worden. Het is belangrijk alleen met honden te fokken die geen erfelijke oogaandoening hebben. Afwijkingen waarnaar gezocht wordt tijdens die onderzoeken zijn bijvoorbeeld PRA (progressieve retina atrofie) of cataract (grauwe staar). Deze erfelijke oogaandoeningen komen bij veel rashonden voor. 

Voor welke problemen kan ik met mijn dier bij de oogarts voor dieren terecht?

Naast het uitvoeren van screeningonderzoeken behandelt Christiane verschillende oogziekten bij dieren. Voorbeelden zijn afwijkingen van de ooglidpositie (Entropion en Ectropion), ziekten van de traanklier, hoornvlieszweertjes of -ontstekingen , afwijkingen van de oogbol, en tumoren op de oogleden of in of achter het oog.
Entropion, Ectropion, cataract (grauwe staar), lensextractie, implantatie kunstlens, glaucoom (te hoogboldruk), lensluxatie, contact lens, ulcus corneae, corneaperforatie, corneasequester kat, ooglidrand tumor, cherry eye, ablatio retinae (netvliesloslating) & PRA zijn door Christiane te behandelen.

Welke apparatuur heeft de oogspecialist tot haar beschikking?

Christiane Görig maakt gebruikt van hoogwaardige en speciale apparatuur zoals bijvoorbeeld een spleetlamp voor het onderzoek van het voorste gedeelte van het oog en een ophthalmoscoop voor het onderzoek van het netvlies. Zij gebruikt een speciale loep bril met 4,5 x vergroting. Verder werkt zij met een operatie microscoop die het mogelijk maakt zeer nauwkeurig operaties in het oog uit te voeren, zoals een lens verwijderen en een kunstlens plaatsen. Deze operatie microscoop vergroot tot 36 keer. Andere apparatuur die regelmatig door Christiane gebruikt worden zijn: ERG (Elektro-Retino-Grafie) dit is een apparaat om te meten of de het netvlies goed functioneert, een tonometer om oogdruk te meten, echoapparatuur (echo van het oog, van het gebied achter het oog), gasnarcose systeem met automatische beademing, elektrochirurgie.

Werkt Christiane helemaal alleen?

Christiane Görig is de enige oogspecialist binnen de Graafschap Dierenartsen. Om haar vak goed uit te oefenen heeft zij een team van assistentes nodig die voor de de patiënten zorgen, tijdens onderzoeken helpen, maar ook de narcose begeleiden en uw dier in de opname verzorgen. Christiane werkt met een aantal vaste assistentes binnen de Graafschap Dierenartsen: Annebeth en Lisa.

Welke dieren behandelt Christiane?

De diersoorten die Christiane het meest behandelt zijn honden, katten, paarden en konijnen.

afspraak maken

Christiane Görig behandelt uitsluitend patiënten op basis van doorverwijzing. Wanneer u wordt doorverwezen door uw dierenarts, dan kunt u zelf bij ons een afspraak maken. Dit kunt u telefonisch doen op 0575-587888 van maandag t/m vrijdag  tussen 8.00 uur en 17.00 uur. 

Betreft het een spoedgeval, dan dient uw eigen dierenarts contact op te nemen met de dienstdoende oogspecialist. Dit kunt u niet zelf doen.

De screenings onderzoeken (ECVO onderzoeken) hoeven natuurlijk niet op basis van doorverwijzing te gebeuren. Deze kunt u als eigenaar gewoon meteen bij ons afspreken.

Patiëntgegevens bij doorverwijzingen?

Graag ontvangen wij voorafgaand aan de afspraak een doorverwijsbrief van uw eigen dierenarts met de patiëntenkaart van uw dier. Deze kunt u mailen naar: doorverwijzing@dgdierenartsen.nl
Wij zorgen dat alle gegevens omtrent de afspraak weer gecommuniceerd worden naar uw eigen dierenarts.

Waar en wanneer is Christiane Görig bereikbaar?

Christiane Görig werkt sinds 2008 als oogspecialist bij De Graafschap Dierenartsen.
Zij is wekelijks op woensdag en om de week op donderdag aanwezig. 

Daarnaast is zij ook nog in Arnhem werkzaam.
Hier is zij aanwezig op maandag en dinsdag.
EDZ Arnhem
Meander 10
6825 MB Arnhem
tel: 026-3333730
email: info@edz-arnhem.nl 
www.edz-arnhem.nl

Hoe vindt de financiële afhandeling plaats?

Alle behandeling dienen direct contant dan wel per pin afgerekend worden.