Submenu

Een gezonde voeding is de basis voor een gezond paard

Bij de verzorging van uw paard speelt de voeding een belangrijke rol in het gezond houden van uw paard. Immers; je bent wat je eet!

Voeders zijn te verkrijgen in een oneindige hoeveelheid merken en typen, met een oneindig aantal claims. Soms ziet men door de bomen het bos niet meer. Belangrijk is om bij het kiezen van een product rekening te houden met individuele verschillen. Leeftijd, arbeidsniveau en energiebehoefte van een paard spelen een belangrijke rol. Ook voor paarden met gezondheidsklachten kan het rantsoen van grote invloed zijn. Veel aandoeningen die wij dagelijks in de praktijk tegen komen worden door voeding beïnvloedt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: hoefbevangenheid, Equine Metabolic Syndrome, vermageren, koliek, maagzweren, diarree, mestwateren, gebitsproblemen (oa. senioren), verminderd presteren, etc.

Elke situatie is uniek en daarom is het cruciaal om het volledige rantsoen af te stemmen op de behoefte van het specifieke paard. We kijken samen met u naar de omstandigheden en het management waarin uw paard gehouden wordt en welke voeding voor uw paard(en) het meest geschikt is. We kunnen tevens een nauwkeurige rantsoenberekening voor uw paard opstellen. Hierbij is het handig als u al een ruwvoeranalyse heeft laten uitvoeren waarop wij het rantsoen kunnen afstemmen.

Heeft u vragen over het rantsoen van uw paard? Onze paardendierenarts én gecertificeerd voedingsconsulent Anne-Marie Sas kan u daarbij helpen!

Naast adviezen over voeding, adviseren wij u ook graag in het gebruik van voedingspreparaten. Een verstandig gebruik van voedingssupplementen is gewenst om disbalans in het rantsoen en voedingstekorten of -overschotten te voorkomen. Voor de speciaalvoeders van Bonpard kunt u tevens bij onze paardenkliniek terecht. De Bonpard voeders zijn bestemd voor paarden met specifieke lichamelijke klachten. Het voer is ontwikkeld door specialisten en uitsluitend verkrijgbaar via dierenartsen. Kijk op Bonpard voor meer informatie.