Submenu

Suikerziekte bij de kat

Diabetes (suikerziekte) is een aandoening waarbij er problemen ontstaan met het reguleren van het suikergehalte (glucose) in het bloed. Bij suikerziekte is het glucosegehalte in het bloed verhoogd. Dit komt doordat de alvleesklier te weinig of geen insuline aanmaakt of wanneer de lichaamscellen ongevoelig worden voor de insuline. Diabetes kan ongeacht leeftijd, geslacht of ras voorkomen bij alle katten, maar er bestaan wel bepaalde risico groepen.

risicofactoren bij katten

  • leeftijd
  • overgewicht
  • gebrek aan beweging
  • bepaalde medicatie

wat zijn symptomen van diabetes?

Suikerziekte bij katten is met name te herkennen aan het overmatig drinken en plassen. Daarnaast kan er sprake zijn van gewichtstoename of gewichtsverlies. De kat is soms lusteloos en er kan een wazige gloed over het oog ontstaan (cataract).

de behandeling van diabetes

Er moet insuline worden gespoten om het bloedglucose gehalte te kunnen reguleren. Ook maaltijden moeten constant zijn in samenstelling en in vaste hoeveelheid en op vaste tijden worden gegeven. Zowel beweging als de maaltijden hebben invloed op de insuline behoefte van een dier met diabetes. Er bestaan ook speciale dieetvoeders voor katten met diabetes.

 

Met de huidige suikerziekte behandel- en controlemethoden heeft uw kat dezelfde levensverwachting als ‘gezonde’ soortgenoten. Door middel van een vroege diagnose en passende behandeling kan een goede kwaliteit van leven worden geboden.

De Vetpen

Er is een speciale insulinepen voor katten en honden beschikbaar, de Vetpen. De Vetpen biedt een aantal voordelen ten opzichte van een insuline spuitje.

  • Iedereen kan leren prikken met de Vetpen
  • De Vetpen is gemakkelijk en exact te doseren.
  • Met de Vetpen is er minder inbreuk op uw leven. Omdat de Vetpen van te voren kan worden ingesteld is het gemakkelijker voor familie, buren of vrienden om te spuiten.
  • De Vetpen is beter te hanteren voor slechtzienden, mensen met artrose of een onvaste hand

Meer informatie over de Vetpen vindt u hier.

Freestyle Libre sensor

Voor katten is het sinds kort ook mogelijk om een glucose monitoringsysteem te gebruiken, die bij mensen met diabetes wordt gebruikt, de FreeStyle Libre sensor. Uit onderzoek is gebleken dat dit systeem ook in te zetten is bij katten met diabetes.
Binnen 1 seconde maakt u hiermee pijnloos een scan van de actuele bloedglucosewaarde op uw telefoon. Onze diabetesconsulentes kunnen u hierover informeren of dit systeem bevestigen op uw kat.

Meer informatie over de FreeStyle Libre sensor vindt u hier.

de vooruitzichten

Suikerziekte bij de kat komt regelmatig voor. Over het algemeen is de aandoening gelukkig goed te behandelen. Eenmaal goed ingesteld kan uw kat met diabetes net zo oud worden als een gezonde soortgenoot.

Diabetes begeleiding bij De Graafschap Dierenartsen?

Als bij uw kat diabetes geconstateerd wordt komt er veel op u af. Onze speciaal daarvoor opgeleide Diabetes Consulenten helpen u met alles wat er bij de behandeling komt kijken. Klik hier voor meer informatie over onze Diabetesbegeleiding.

verhaal uit de praktijk

Lees hier het verhaal over kat Skippy (patient van de maand november 2017) en Sokkie (patient van de maand november 2022).