Submenu

navelbreuk

Bij jonge veulens kan het voorkomen dat de buikwand niet geheel gesloten is. De meeste navelbreuken herstellen zich binnen een paar maanden, maar soms kan het voorkomen dat de navelbreuk te groot is om zelf te herstellen. In dat geval zal de buikwand operatief gesloten moeten worden om te voorkomen dat darmen uitzakken en klem komen te zitten.  

Wanneer chirurgisch ingrijpen? Wanneer de navelbreuk ter grootte van 2 vingers op 3 maanden leeftijd nog aanwezig is, is de kans klein dat deze nog sluit. Een navelbreuk is niet mooi om te zien, maar daarnaast vormt deze ook een risico. Wanner veulens ouder worden en meer vast voedsel gaan eten wordt het risico steeds groter dat de darm klem komt te zitten in de navelbreuk. Uw veulen kan dan ernstige koliek gaan vertonen.  

U kunt uw veulen het beste brengen samen met de merrie, of als het veulen al gedurende langere tijd afgespeend is. Het is niet wenselijk om pas afgespeende veulens te opereren omdat dat een stressvolle periode is. De navelbreukoperatie vindt altijd plaats in onze operatieruimte zodat de buikwand steriel gesloten kan worden.