Een helder beeld van de gezondheid van uw huisdier

Het maken van een röntgenfoto is niet altijd voldoende om te kunnen achterhalen wat er met uw huisdier aan de hand is. Voor een verdere diagnose kan uw dierenarts u adviseren om een CT-scan te laten maken van uw huisdier.

wat is een ct-scan?

CT staat voor Computer Tomographie en is een beeldvormingstechniek op basis van röntgenstraling, die dwarsdoorsnedes van het lichaam nauwkeurig in beeld kan brengen. Vervolgens kan een computer deze opnames reconstrueren in een driedimensionale afbeelding, wat veel informatie oplevert. Het vormt dan ook een waardevolle aanvulling in de diagnostiek naast de digitale röntgen en echografie.

De vorm, structuur en ligging van organen en weefsels zijn bij een CT-scan tot in detail te bekijken en te beoordelen. Hierdoor is deze techniek uitermate geschikt voor onderzoek naar onder andere:

 • neurologische aandoeningen
 • orthopedische aandoeningen
 • afwijkingen aan longen, bloedvaten en buikorganen
 • uitzaaiingen van tumoren

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maken we een scan van een specifiek onderdeel van het lichaam. De dierenarts bepaalt vooraf zorgvuldig van welk deel van het lichaam we meer willen weten. Hierdoor wordt onnodig blootstelling van uw huisdier aan röntgenstraling voorkomen. De duur van de scan is dan ook afhankelijk van het onderzoek en varieert tussen de 10 en 30 minuten.

Tijdens het onderzoek komt uw huisdier op de onderzoekstafel te liggen. Het is van belang dat uw huisdier tijdens de scan niet beweegt. Het onderzoek vindt daarom altijd plaats onder een lichte narcose. Contrastvloeistof kan helpen bij het zichtbaar maken van afwijkingen aan bijvoorbeeld organen en bloedsomloop. Indien van toepassing informeert onze assistente u hierover voorafgaand aan het onderzoek.

Bij het maken van de scan gebruiken we röntgenstraling, de dierenarts en de paraveterinair assistent nemen dan ook tijdens het onderzoek plaats in een speciale aangrenzende ruimte. Vanuit hier kunnen zij uw huisdier goed in de gaten houden.

Wat is er mogelijk?

Het maken van een röntgenfoto is niet altijd voldoende om te kunnen achterhalen wat er met uw huisdier aan de hand is. Voor een exacte diagnose, kan uw dierenarts u adviseren om een CT-scan te laten maken van uw huisdier. De Graafschap Dierenartsen op de locatie in Vorden maakt gebruik van een moderne Philips Brilliance 64 slice welke afbeeldingen tot 0,6 mm nauwkeurig in beeld brengt. Deze scan is geschikt voor zowel honden, katten en konijnen. Complexe gewrichten, vorm en structuur van organen en ook het zenuwstelsel zijn door middel van onze CT scan te beoordelen.

 • Indicaties voor een CT scan kunnen zijn:
 • Middenoorproblemen (poliep, ontsteking)
 • Metastasenscreening (uitzaaiingen)
 • In kaart brengen van tumoren
 • Gebitsproblemen
 • Fracturen (botbreuken)
 • Trauma

 

Het kan zijn dat uw dierenarts al een diagnose bij uw huisdier heeft gesteld. Dan kan een CT scan uitkomst bieden bij het vaststellen van een exacte locatie van het probleem met het oog op een eventuele operatie. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Elleboogproblemen, als OCD en LPC, veel voorkomend bij Labradors en Rottweilers
 • Hernia, problemen van het wervelkolom, komt veel voor bij Teckels
 • Nekhernia, veel voorkomend bij de Franse Bulldog

Het mag duidelijk zijn dat de CT-scan een scala aan mogelijkheden biedt voor verregaand onderzoek. Voor meer informatie neem gerust telefonisch contact op: 0575-587888.

Indien er een afspraak gemaakt wordt voor een CT-scan, dan kan uw dierenarts de patiëntgegevens van uw dier doorsturen naar doorverwijzing@dgdierenartsen.nl